Search

Икањето може да биде и знак за сериозни здравствени проблеми

Икањето понекогаш може да биде многу заморно и непријатно, но тоа е состојба која секому му се случила барем еднаш во животот. Кога започнуваме со икање, тоа обично трае неколку минути, но во потешки случаи може да трае и неколку часа. Колку подолго трае икањето, толку луѓето стануваат понервозни бидејќи не можат да престанат.

Сепак, постои причина зошто икаме. Како што пишува Њујорк Пост, икањето е неволна и брза контракција на дијафрагмата и меѓуребрените мускули кои ги прошируваат белите дробови за дишење, по што веднаш следи затворање на глотисот.

Икањето обично е краткотрајно, а како што објасни д-р Марк Лофман за Fox News Digital подолгото икање може да биде поврзано со здравствени проблеми.

– Подолгите епизоди се поврзуваат со различни состојби, од бенигни до сериозни, иако понекогаш не наоѓаме причина за постојано икање – истакна тој.

Постојат неколку добро познати стратегии кои луѓето ги користат за да се обидат да го спречат икањето. Задржувањето на здивот пет или десет секунди е често најпопуларниот метод, објаснува Лофман.

Исто така, постојат стратегии како што се пиење вода, голтање лажичка сув шеќер, влечење на јазикот, гаргарање со мраз ладна вода, но докторот посочува дека што и да правите, икањето на крајот ќе помине само по себе.

– Имајте на ум дека икањето најчесто се самоограничува и ќе престане без оглед на тоа што го правите, па ќе ви се чини дека тоа што го правите делува, иако икањето престанало самостојно – објаснил докторот.

Лофман советува дека оние со икање кои траат со часови, често се повторуваат или ги попречуваат основните функции, треба да побараат лекарска помош. Иако икањето е краткотрајно и целосно бенигно најчесто, постојаните епизоди се поврзани со некои хронични, а понекогаш и сериозни медицински состојби.

Треба да знаете
Последни објави