Search

Храна која не треба повторно да се загрева

Ако ја готвите храната што планирате да ја подгреете по неколку дена, внимавајте на тоа дека некои намирници не се погодни за загревање по подготовката, бидејќи можат да бидат штетни за здравјето.

Нитратите, кои најчесто се наоѓаат во зелениот лиснат зеленчук кога првпат се термички обработени, не претставуваат ризик по здравјето. Кога садот ќе се излади, а потоа повторно ќе се загрее, нитратите се претвораат во нитрити, а тие се претвораат во нитрозамини, канцерогени соединенија. Проблемот е што овие соединенија влијаат на способноста на крвотокот да носи кислород, што доведува до респираторен дистрес.

Бактериите се насекаде, и тие почнуваат да ја напаѓаат подготвената храна веднаш штом доволно се олади и продолжуваат да го прават тоа се додека седи на собна температура. Брзото загревање на храната не може целосно да ги елиминира бактериите кои се размножиле и навлегле во подлабоките слоеви на храната. Разградувањето на протеините во некои намирници богати со протеини поради дејството на ензимите и микроорганизмите може да предизвика брзо расипување на храната. Кога таквата храна треба да се загрее, ќе се произведуваат токсични материи.

Еве список на намирници кои не се препорачуваат да се подгреваат:

ОРИЗ – е важен извор на јаглехидрати, но лоша страна е што освен нас, бактериите ги сакаат и јадењата од ориз. Доколку не го ставите во фрижидер веднаш по ладењето, туку го чувате на собна температура, спорите на бактериите ќе се размножат и ќе создадат токсини. Овие отрови со внесување на застарен ориз може да доведат до повраќање и дијареа.

СПАНАЌ, ЦЕЛЕР, ЗЕЛЕНИЦИ, СЕНДВИЧ… – зелениот лиснат зеленчук како спанаќот не се препорачува повторно да се загрева поради формирање на нитрити. Ако сепак сакате да го оставите за подоцна, ставете го разладено во фрижидер и подоцна јадете го ладно. Од истата причина, не смеете да ја подгревате супата во која се готви целер.

ПИЛЕШКИ, МИСИРЦИ И ЈАЈЦА – Месото од живина, исто како и јајцата, може да биде загадено со салмонела. Месото од живина има поголема протеинска густина од црвеното, па затоа повторното загревање покрај појавата на бактерии предизвикува проблем со разградување на протеините. Поради ова, вкусот на загреаното пилешко е секогаш различен од оној на свежо подготвеното јадење. Микробрановите печки не можат да ги загреваат длабоките и површинските делови на месото подеднакво како и обичните печки. Јадењето подгреано пилешко или мисирка, како и јадења со јајца може да резултира со разни дигестивни проблеми.

КОМПИР – како и оризот, очигледно е дека компирот е нападнат од бактерии додека храната се лади и стои на собна температура. Клостридиите се издвојуваат меѓу опасните бактерии, особено C. ботулин, кој има идеални услови за размножување, особено ако се подготвуваат компири во фолија, без присуство на кислород. Повторното загревање нема да го неутрализира овој предизвикувачки агенс на ботулизам, инфекција која може да биде многу опасна за мозокот и нервниот систем.

ПЕЧУРКИ – здрава, протеинска храна, која лесно се распаѓа со подгревање. Значи тука не се проблемот нитритите, туку деградацијата на самите протеини. Печурките не поднесуваат долго чување по подготовката и совет е да ги јадете што побрзо. Без разлика дали се работи за шампињони, буковки, лисици или некои други печурки, внимавајте на рокот на употреба и никогаш не оставајте ги подготвени за подоцна. На овој начин ќе го спречите создавањето на токсини и стомачни проблеми.

Треба да знаете
Последни објави