Search

Највисоко ниво на безбедносни мерки во Тирана поради посетата на Зеленски и самитот Украина – Западен Балкан

Пред посетата на украинскиот претседател Володимир Зеленски и самитот Украина-Југоисточна Европа, безбедносните мерки во Тирана се подигнати на највисоко ниво.

Ова е прва посета на Зеленски на Тирана, каде што ќе пристигне вечерта на 27 февруари, ден пред дводневниот самит, на кој се очекува да учествуваат 13 европски лидери, меѓу кои шестмина од Западен Балкан, како и претставникот на ЕУ.

-Самитот ќе се одржи под високи безбедносни мерки. Спроведувањето на планот мерки за непречено развивање на редот и безбедноста од страна на државната полиција ќе започне на 27 февруари, пред Зеленски да пристигне на аеродромот во Тирана. Дополнително, повеќе од 1.500 полициски сили ќе бидат распоредени за одржување на редот и безбедноста на самитот, јавуваат албанските медиуми.

На терен ќе бидат распоредени полициски службеници од сите сектори, вклучително и оние за антитероризам, за експлозивни направи, единици за брзо распоредување, специјалната единица РЕНЕА, сообраќајната полиција.

-Исто така, Националната гарда и тајната служба ШИШ ќе имаат многу агенти за следење на социјалните мрежи, веднаш до теренот. Исто така, на сите гранични премини се испраќаат фотографии од лица за кои постои сомневање дека имаат екстремистички тенденции, за да не им биде дозволен влез во државата, пренесуваат медиумите.

Во однос на безбедноста на високите гости кои ќе учествуваат на самитот, пристигнаа и странски експерти, кои ќе бидат дел од здружението на аеродромот, како и специјална група задолжена за безбедноста на украинскиот претседател Зеленски. .

Мерките што ги презема државната полиција се во соработка со други органи на прогонот, внатре и надвор од државата, со цел да се гарантира јавниот ред и безбедност, како и непречен развој на Самитот.

Од безбедносни причини и за гарантирање на успехот на овој самит, ќе има блокирање и пренасочување на сообраќајот на меѓуградските и урбаните улици во главниот град, пред, за време и до крајот на самитот и заминувањето на гостите.

Треба да знаете
Последни објави