Search

Трите најчести грешки во исхраната кои се одговорни за надуеност и лошо варење

Лошото варење и надуеноста се поврзани со лошото здравје на цревата. Ова најчесто се случува кога имаме неурамнотежена исхрана. Меѓутоа, понекогаш можеме да почувствуваме иритација во цревата дури и кога јадеме правилно.

Според здравствените експерти, тоа се случува кога правиме одредени грешки додека јадеме. Експертот за цревно здравје, др. Димпле Јангда на својот Инстаграм истакна некои од овие вообичаени грешки.

Јадење повеќе од 80% од апетитот
Според др. Јангди, нашиот стомак е со големина на нашата тупаница. Значи, најмногу што можеме да јадеме е отприлика колку што може да собере во две дланки, вели тој. Затоа, важно е да не јадете повеќе од 80% од вашиот апетит. Исто така, тој предлага да одите сто чекори по завршувањето на оброкот за да го забрзате процесот на варење.

Пиење сода или која било друга течност додека јадете
Конзумирањето газирани пијалоци или други течности додека јадете може да го попречи процесот на варење. Овие пијалоци ги исфрлаат дигестивните сокови што може да резултира со тешкотии при варењето на храната. Џангда ја нагласува важноста од избегнување на овие пијалоци за да се спречат дигестивни проблеми.

Мешање на неколку видови храна
Одржувањето урамнотежена исхрана е клучно за промовирање на оптимално здравје на цревата. Експертот препорачува да се одвои овошјето од главните оброци. Ако сакаме да јадеме овошје, можеме да го јадеме најмалку два часа по јадење или еден час пред јадење.

Ова ни помага да избегнеме дигестивни нарушувања како што се надуеност и иритација на цревата, промовирајќи рамнотежа во навиките во исхраната.

Треба да знаете
Последни објави