Search

Познат лек за болка може да предизвика срцев и мозочен удар доколку се користи подолго

Многумина се потпираат на лекови против болки за разни болести и повреди. Вообичаените проблеми како што се главоболка, болки во грбот и треска може да се ублажат со земање таблети како парацетамол и ибупрофен. Иако се безбедни за употреба според упатството на пакувањето, истражувањата покажаа дека постои ризик од редовно земање.

До неодамна, парацетамолот се сметаше за целосно безбеден лек за пациенти со висок крвен притисок. Сепак, една студија од 2022 година покажа дека долготрајната употреба на парацетамол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар кај луѓето со хипертензија.

Ефектот на крвниот притисок е сличен на оној на нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што е ибупрофен, велат истражувачите.

Како дел од студијата на тим од Универзитетот во Единбург, на 110 пациенти со историја на висок крвен притисок им бил даден или по еден грам парацетамол четири пати на ден или соодветно плацебо во текот на две недели. Четири грама парацетамол дневно е рутински пропишаната доза за пациенти со хронична болка. Сите пациенти ги примиле двата третмани. Оние кои им препишале парацетамол доживеале значително зголемување на крвниот притисок во споредба со оние кои земале плацебо.

Ова зголемување беше слично на она забележано кај НСАИЛ и се очекува да го зголеми ризикот од срцеви заболувања или мозочен удар за околу 20 проценти. Затоа, тимот рече дека на пациентите кои имаат долгорочен рецепт за лекови против болки треба да им се даде најниска ефективна доза за најкус можен рок.

Професорот Џејмс Деар, шеф на клиничката фармакологија на Универзитетот во Единбург, објасни: „Оваа студија јасно покажува дека парацетамолот, најкористениот лек во светот, го зголемува крвниот притисок, еден од најважните фактори на ризик за срцев удар и мозочен удар. „Професорот Деар рече дека лекарите и пациентите треба заедно да ги земат предвид ризиците наспроти придобивките, особено кога пациентите се изложени на ризик од кардиоваскуларни болести.

„Накратко, покажавме дека двонеделен третман со парацетамол го зголемува крвниот притисок кај пациенти кои имаат хипертензија“, рече тој.

Сепак, водечкиот истражувач и лекар Иан Мекинтајр, консултант за клиничка фармакологија и нефрологија, рече дека луѓето кои користат парацетамол од време на време не треба да се грижат.

Треба да знаете
Последни објави