Search

Според традиционалната кинеска медицина, секоја емоција влијае на одреден орган во телото

Традиционалната кинеска медицина прави разлика помеѓу неколку основни емоции кои се поврзани со функционирањето на одредени органи и сметаат дека оваа поврзаност е многу важен аспект на човековото здравје. Тоа се: радост, лутина, грижа, страв, болка и тага.

Овие емоции влијаат на петте главни системи на телото, а во секој има одредени парови на органи кои се меѓусебно поврзани со одредени емоции.

Накратко, со секоја емоција има неколку органи кои најчесто ќе реагираат со пореметување доколку тие емоции не се избалансирани. Во Кина срцето се смета за владетел на телото, а неговото здравје е поврзано со правилната исхрана што ја добива преку крвта.

Радост

Емоцијата што се поврзува со срцето е радост.

Друг орган поврзан со радоста е тенкото црево. Ја прима и пренесува храната, која во меѓувреме ја трансформира. Неговата функција е да ги одвојува хранливите материи од токсините, односно да избира што телото ќе задржи, а што ќе одбие.

Лутина

Црниот дроб и жолчниот меур се поврзани со лутината. Црниот дроб обезбедува непречен проток на животната енергија на црниот дроб, кој е одговорен за хармоничното движење на супстанциите низ телото.

Доблестите на црниот дроб се добронамерноста и човечката добрина. Тие нè наведуваат да го усогласиме нашиот сопствен нагон за самоодржување со потребата да работиме во корист на друга личност или на поголемо добро.

Жолчното кесе е одговорно да одлучува и да процени што е правилно. Црниот дроб ги анализира, проценува околностите и доаѓа со идеи, планови и стратегии, додека жолчното кесе има моќ да ја преточи фантазијата во одлуки и да го види вистинскиот пат.

Загриженост

Слезината и желудникот се поврзани со прекумерно размислување или опсесија.

Во кинеската медицина, слезината ја претставува главната врска помеѓу надворешниот свет и личноста, нејзината функција е да ги трансформира супстанциите што доаѓаат однадвор во јадрото на една личност. Тоа е способност да се претвори искуството во нешто што го олеснува животот.

Болка и тага

Белите дробови и дебелото црево се поврзани со болка и тага. Во традиционалната кинеска медицина, белите дробови се поврзани со седумте нивоа на духовниот ентитет, тие управуваат со ритамот на телото, дишењето, метаболизмот и хомеостазата воопшто.

Доблест на белите дробови е да го ценат секој момент овде и сега, без одлагање.

Дебелото црево го прима неупотребливиот дел од храната и течностите од тенкото црево, ги впива останатите корисни течности од него, а останатите ги елиминира.

Страв

Бубрезите и мочниот меур се поврзани со стравот. Бубрезите се сметаат за одговорни за производство на енергија, тие го претставуваат потеклото на животот во неговата суштина, невидливото семе.

Тие се одговорни за длабоката внатрешна сила, издржливоста на една личност кога се соочува со тежок напор или постојани проблеми.

Бубрезите ја претставуваат вратата помеѓу животот и смртта. Нивната функција е преобразувањето на стравот од смртта во мудрост на животот. Моќта на мочниот меур е во тоа што тој е најдолгиот канал во телото кој содржи точки што одговараат на секоја важна физичка структура и психоспиритуален аспект на организмот.

Важно е да се знае дека емоциите сами по себе не се негативни, односно сосема е здраво да се доживее целиот опсег на емоции. Проблемите се јавуваат само кога некои од нив траат предолго или настануваат со одреден интензитет, па стануваат извор на нерамнотежа.

Треба да знаете
Последни објави