Search

Растение кое јаде чад и го прочистува воздухот во домот

Beaucarnea recurvata, познато и како слоновска нога, е украсно растение со средна големина, погодно за одгледување во саксии. Ова необично и привлечно растение го добило името по дебелото, заоблено стебло кое наликува на нога на слон, над кое растат долги, тесни лисја кои паѓаат како опашка на коњ.

Тоа е едно од најпопуларните растенија во затворен простор, бидејќи освен што е убаво за око, добро ги поднесува домашните услови и е успех за почетници. Поради својата убавина, тоа е идеален избор за оние кои сакаат да внесат допир на зеленило во внатрешноста на својот дом со мало одржување.

Го прочистува воздухот

Познато и како „растение кое јаде чад“, способно е да апсорбира некои загадувачи кои вообичаено се присутни во домовите. Претежно може да ги задржи штетните материи што се испуштаат од чадот од цигарите, како што се тешките метали и канцерогените хемикалии.

Сепак, важно е да се нагласи дека слоновската нога не може да ја замени соодветната вентилација на просторијата и рециркулацијата на воздухот.

Оваа билка може да биде корисна и во домовите за непушачи, бидејќи може да помогне да се намали концентрацијата на други загадувачи присутни во воздухот во затворените простории, како што се формалдехид, испарливи органски соединенија, бромирани забавувачи на пламен и надразнувачи кои се наоѓаат во детергентите.

За понатамошно подобрување на ефектот на прочистување, можно е да се комбинира ова растение со други познати по нивната способност да апсорбира загадувачи, како што се драцена, spathiphyllum sanseveria.

Локација и светлина

Растението слоновска нога претпочита светли локации со многу индиректна светлина. Директната сончева светлина може да биде корисна, особено ако е внатре во домот каде што светлосните услови обично се полоши отколку надвор. Сепак, треба да се избегнува прекумерна изложеност на силна директна светлина, која може да предизвика изгореници на листовите.

Наводнување

Клучот за успешно растење на слоновската нога лежи во правилното наводнување. Фабриката е прилагодена на суви услови и има тенденција да акумулира вода во своето стебло. Вода се додава само кога почвата е целосно сува. Прекумерното наводнување може да доведе до гниење на коренот, па затоа е важно да се овозможи добра дренажа. Во зимските месеци, кога растението е во мирување, наводнувањето треба дополнително да се намали.

Температура

Слоновската нога претпочита топли услови и не е толерантно на студ. Идеалната температура за растење е помеѓу 18 °C и 25 °C. Треба да се заштити од ниски температури и провев, особено во зимските месеци.

Ѓубрење

За време на периодот на активен раст, во пролет и летото може да се користи благо ѓубриво за домашни растенија. Ѓубрењето еднаш месечно е обично доволно. Во есен и зима, ѓубрењето треба да се прекине.

Пресадување

Пресадувањето на ногата на слонот е неопходно само кога растението ќе го надрасне саксијата. Поради бавниот раст, тоа често не е потребно. Кога пресадувате, изберете саксија што е само малку поголема од претходната и обезбедете добра дренажа за да избегнете задржување на водата.

Ова растение е издржливо и лесно се одржува, што го прави популарен избор за одгледување дома. Неговиот уникатен изглед носи допир на егзотика во секој простор, додека неговата способност да толерира запоставување го прави ова растение идеално за зафатени луѓе или за почетници одгледувачи на растенија. Следејќи ги овие едноставни упатства, можете да уживате во убавината и уникатноста на ногата на слон без премногу напор.

Треба да знаете
Последни објави