Search

Коренот на едно растение засекогаш ќе ве ослободи од стресот

Постои една билка за која се вели дека лекува – сè. Тоа е женшен.

Имено, при истражување на коренот на зборот женшен, зад него се крие потекло кое води до името panax (грчки тава – сè, акеомаи – да лекува), кое е изведено од името на ќерката на старогрчкиот бог на медицина Асклепиј, Панакеја – „кој лекува сè“.

Сепак, коренот на женшен содржи мали количини на смола, испарлив гас и панакилон. Екстрактот, кој во мал процент (1-2%) го има дури и кај најквалитетните растенија, се состои од тринаесет женсенозид супстанции. Најдобар екстракт се добива од корени стари 5 до 10 години, кои треба да бидат што поголеми.

Најстарите записи, кои укажуваат на лековитите својства на овој корен, потекнуваат од древните кинески лекари, кои коренот на женшен го нарекувале корен на животот, бидејќи, според нив, го забавува процесот на стареење и овозможува зачувување на силата и физичката и менталната свежина. Експертите обично ја објаснуваат виталноста и долгиот живот карактеристични за Кинезите со редовна употреба на овој чудесен корен.

Женшенот е многу ефикасен адаптоген – супстанца која ги нормализира функциите на организмот кој е под секаков вид стрес и го поддржуваат организмот во услови на физички, емоционален и биохемиски стрес. Една од важните карактеристики на женшенот е неговата способност да го стимулира репродуктивниот систем и циркулацијата кај мажите, поради што е заслужен за способноста да ја елиминира машката импотенција. Кај мажите, употребата на женшен има поголем ефект ако се зема подолго време. Кога станува збор за исхрана, женшен обично се консумира во форма на додатоци во исхраната или во прав. Овој прав може да се додаде во шејкови, сокови или да се користи како состојка во подготовката на оброците.

Зголемување на енергијата

Многу луѓе користат женшен како природен стимуланс за подобрување на нивото на енергија и намалување на заморот. Се смета дека женшенот ја подобрува физичката издржливост и ја зголемува менталната будност.

Подобрување на менталната функција

Истражувањата сугерираат дека женшен може да има позитивен ефект врз когнитивните функции, како што се концентрацијата, меморијата и расположението. Често се користи како природен тоник за мозокот.

Адаптогени својства

Женшенот се смета за адаптогена билка, што значи дека може да му помогне на телото да се прилагоди на стресот и да го поддржи целокупното здравје и благосостојба. Се верува дека адаптогените можат да помогнат да се намалат негативните ефекти на стресот врз телото.

Имунолошка поддршка

Некои студии покажаа дека женшен може да ја подобри функцијата на имунитетот и да му помогне на телото да се бори против инфекции и болести.

Важно е да се напомене дека потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат сите потенцијални здравствени придобивки од женшенот. Исто така, треба да се внимава кога се консумира женшен, особено во поголеми дози, бидејќи може да предизвика несакани ефекти како што се несоница, нервоза или промени во крвта притисок.

Треба да знаете
Последни објави