Search

Доколку ги имате овие симптоми, можеби имате проблеми со срцето, вели кардиолог

Не треба премногу да нагласуваме дека е многу важно да се грижиме за здравјето на срцето. Сепак, колку и да сте внимателни, понекогаш тоа не е така и важно е да знаете како да ги препознаете знаците кои укажуваат дека нешто не е во ред. Кардиолог, др. Шјам Колвекар, издвои неколку општи знаци дека имате проблеми со срцето, по што треба да побарате лекарска помош.

Како прв симптом на срцев проблем, др. Колвекар укажува на болка или непријатност во градите. „Ова често се опишува како притисок или болка во градите. Може да трае неколку минути или да дојде и да си оди“, објаснува тој, пренесува порталот „Експрес“. Покрај болката во градите, ако чувствувате недостаток на здив или имате потешкотии со дишењето, ова исто така може да биде показател за проблем. Проблемите со дишењето може или не може да бидат поврзани со непријатност или болка во градите.

Болката може да се појави и во други делови од телото, не само во пределот на градниот кош

Меѓу другите знаци кои укажуваат на проблеми со срцето, кардиологот го посочува и заморот. Ова значи необјаснет замор или слабост што не се ослободува со одмор. Исто така, болката не мора да се чувствува исклучиво во пределот на градниот кош, тврди др. Колвекар. „Болката може да се појави и во други делови од горниот дел од телото. Тоа може да вклучи непријатност во рацете, грбот, вратот, вилицата или стомакот“, објаснува тој.

Веројатно и самите ќе помислите дека нешто не е во ред доколку почувствувате дека срцето ви чука неправилно. Доколку почувствувате забрзан пулс, палпитации или неправилно чукање на срцето што не е предизвикано од интензивна физичка активност или слично дејство што би го предизвикало, може да имате медицински проблем.

Како последни два знака дека нешто не е во ред со срцето, лекарот ги нагласува мачнините или вртоглавицата и отекувањето на нозете, глуждовите и стапалата. Честото чувство на мачнина или вртоглавица, кои се придружени со ладна пот, често може да укажуваат на проблеми со срцето, истакнува тој. Тој додава дека доколку имате проблеми со отекување на нозете, глуждовите и стапалата, тоа може да биде знак за срцева слабост, а отокот се јавува затоа што срцето не пумпа ефикасно крв, пренесува порталот Експрес.

Треба да знаете
Последни објави