Search

Британскиот производител на оружје со рекорден профит поради војните во Украина и Газа

Минатата година, поради зголемените воени инвестиции предизвикани од конфликтите во Украина и Газа, британскиот производител на оружје BAE Systems оствари рекорден профит. Очекуваат уште поголема заработка оваа година, пишува Гардијан.

Вредноста на акциите на производителите на оружје нагло се зголеми во последните две години. Поради руската инвазија на Украина, западните влади ги зголемија своите воени инвестиции. BAE Systems произведува нуклеарни подморници, борбени авиони, тенкови и бродови, како и пиштоли и муниција.

Чарлс Вудбурн, извршен директор на BAE Systems, рече дека очекуваат одржлив раст во наредните години. „Нестабилноста во Европа, Блискиот Исток и другите делови од светот става јасен фокус на клучната улога што ја игра заштитата на националната безбедност“, рече тој.

„Поголемиот дел од опсегот на нашето производство е во рамките на програмата што постоеше уште пред конфликтот во Украина, но има и нови барања за обновување на резервите на муниција и за надградба“, рече тој.

Вредноста на акциите на BAE Systems утрово падна за над 3%, но е повеќе од двојно зголемена од 2022 година. Компанијата сега вреди 44 милијарди евра.

Во текот на оваа година во системите BAE се очекува заработката да порасне меѓу 10 и 12%. Од нив нуклеарни подморници нарачаа Велика Британија, САД и Австралија, а дизајнираат и нов борбен авион за програмата предводена од Италија, Јапонија и САД. BAE Systems е основана во 1999 година со спојување на Marconi Electronic Systems и British Aerospace.

Треба да знаете
Последни објави