Search

Половина час на воздух – за долг живот

Возрасните мажи може да го продолжат својот животен век со умерени физички активности на чист воздух. Таков едноставен рецепт им препорачале британските доктори на пензионерите во земјата.

Смртноста меѓу претставниците на машкиот пол од третото доба може сериозно да се намали. За таа цел се што е потребно е повозрасните мажи да минуваат барем половина час во прошетки или работа во градината.

Британските медицински лица дошле до таков резултат откако ги разгледале сите негативни последици од долгото седење на оваа возрасна категорија на лица. Експертите следеле за здравствената состојба и динамиката на смрт кај 1 181 британски мажи на возраст над 78 години. За секој човек набљудувале 5 години во текот на кои починале 194 од испитаниците.

Специјалистите предупредуваат дека прекумерените физички активности може да го имаат спротивниот ефект. Тие порачуваат дека најефективни се прошетките со миленикот или краткатрајана работа во градината.

Бројот на клетки со количество на променети хромозоми со годините расте. Со тоа и се објаснува процесот на стареење. Се менува активноста на гените одговорни за делење на клетките со посредство на митоза- процес со кој клетките се размножуваат и на тој начин се обновуваат јадрата во организмот, велат експертите.

Научниците се убедени дека нивните испитувања ќе помогнат да се разработат нови методи во борбата против стареењето

Треба да знаете
Последни објави