Search

Овие намирници дебелеат и предизвикуваат дигестивни проблеми

Некогаш ни е полесно да посегнеме по брзата храна наместо да подготвуваме хранлив појадок, но важно е да разбереме како храната што ја јадеме може да влијае на нашето здравје. Нутриционистката Мена Булаџи предупреди на неколку лоши опции за појадок.

Слатки житарки

„Шарените, засладени житарки може да ви дадат поттик за шеќер за напорно утро, но тие не се пријатели за вашите црева“, вели Булаџи за SheFinds. Таа забележува дека овие зрна се полни со рафинирани шеќери и многу малку влакна, што ја нарушува рамнотежата на бактериите во цревата и доведува до воспаление. Покрај тоа, прекумерната потрошувачка на шеќер може да доведе до многу здравствени проблеми.

Високата содржина на шеќер во овие житарки не само што го зголемува нивото на шеќер во крвта, туку и го промовира растот на штетните цревни бактерии додека ги намалува корисните. Таа нерамнотежа може да доведе до воспаление во цревата, кое е поврзано со различни здравствени проблеми, вклучувајќи зголемување на телесната тежина и дигестивни проблеми.

Преработено месо

Сланина, колбаси и други месни производи често се дел од брзиот појадок, но тие се полни со заситени масти и адитиви“, предупредува нутриционистката. Таа тврди дека овие масти можат да поттикнат воспаление во цревата и да го спречат растот на корисни бактерии.

Заситените масти и адитиви во преработеното месо исто така може да го нарушат балансот на цревните бактерии и да придонесат за воспаление во цревата, што е поврзано со дигестивни проблеми и зголемување на телесната тежина.

Јогурти со вкус

„Јогуртот е прекрасен додаток на вашиот појадок, но ароматизираните сорти често се полни со додадени шеќери и вештачки вкусови“, вели Булаџи. Таа предупредува дека прекумерното консумирање шеќер може да го наруши балансот на цревните бактерии, што доведува до намалување на корисните микроби и зголемување на штетните. На крајот, ова може да доведе до воспаление на цревата и зголемување на телесната тежина.

Исто така, вештачките бои или вкусови во јогуртите со вкус може да предизвикаат дури и здравствени проблеми, како што се мигрена и осип на кожата.

Енергетски плочки

Како и многу други намирници на оваа листа, Булаџи предупредува дека енергетските плочки можеби изгледаат како пригоден избор, но многу од нив се полни со рафинирани зрна, шеќер и вештачки адитиви. Таа објаснува дека исхраната со висок процент на преработена храна е поврзана со промени во составот на цревната микробиота.

Рафинираните житарки, шеќерот и вештачките адитиви во повеќето барови за појадок готови за јадење може да ја нарушат рамнотежата на цревните бактерии и да придонесат за воспаление во цревата, што потенцијално доведува до дигестивни проблеми и сало во стомакот.

Треба да знаете
Последни објави