Search

Пицата во Хрватска е меѓу најскапите во ЕУ

Цените на пиците купени во продавниците во Европската унија во декември минатата година биле за 5,9 отсто повисоки во однос на истиот месец од 2022 година, објави Евростат. Хрватска е меѓу земјите од ЕУ со најголем раст на цената на пицата. Меѓу земјите на ЕУ, највисока годишна инфлација на пицата во декември минатата година е забележана во Унгарија (13,4 отсто), потоа Луксембург (11,3) и Латвија (10,6), објави Даница хр. Хрватска е на шестото место по годишен раст на цените на пицата, кој изнесува 9 отсто. Во исто време, пад на цената од 0,9 отсто е забележан во Холандија во однос на декември претходната година, додека мали поскапувања се забележани во Данска (0,6), Белгија (1,0) и Словенија (1,1 отсто). Инаку, во моментов низ цела Хрватска се бараат повеќе од сто пица мајстори. Некои пицерии ги објавија и платите што ги нудат. Така, една пицерија во Вела Лука на Корчула на пица мајстор му нуди плата од 2.000 евра.

Треба да знаете
Последни објави