Search

Луѓето со сини очи може да имаат една интересна предност пред другите

Во свет каде што изобилува различноста, сините очи се издвојуваат како една посебна карактеристика. Додека на глобално ниво само еден од десет луѓе може да се пофали со таа впечатлива нијанса на боја на очите, во одредени европски популации преваленцата нагло се зголемува на три од секои четири луѓе.

Сините ириси на очите ги заинтригираа научниците со години. Сега, научниците во Велика Британија сугерираат дека синооките поединци може да имаат мала предност во услови на слаба осветленост.

Антрополозите Кјоко Јамагучи и Фејт Ерин Кејн од Универзитетот Џон Мурс во Ливерпул спроведоа прелиминарна студија во која беа вклучени 39 возрасни волонтери. Учесниците беа подложени на краток тест на очите при намалени нивоа на светлина, што откри интригантни резултати.

Интересни резултати од истражувањето

Експериментот покажа дека луѓето со сини очи можат да ги издвојат натписите на ѕидот при значително пониски услови на осветлување, во споредба со луѓето со кафени очи. Нивното откритие ја поддржува теоријата дека губењето на пигментацијата на ирисот можеби било поволно кај одредени популации за подобрување на видот во средини со слаба светлина.

Важно е да се забележи прелиминарната природа на студијата и релативно малата големина на примерокот на анкетираните поединци. Сепак, резултатите фрлаат светлина врз еволутивните сили вклучени во обликувањето на различноста на бојата на очите.

Бојата на нашите очи е одредена од присуството и дистрибуцијата на протеини како меланин во ирисот. Повисоките нивоа на меланин ги затемнуваат очите, додека намалената пигментација резултира со посина боја.

Што вели еволутивната историја?

Еволутивната историја сугерира дека генетската мутација која влијаела на нивото на меланин во очите се случила кај една индивидуа, се шири низ генерации и станала вообичаена особина низ целиот свет, но причините за опстојувањето на таа мутација се сложени и повеќекратни. На пример, тоа може да доведе до подобрување на видот во средини со слаба осветленост или може да ја одрази употребата на помалку ресурси (меланин) за развој во тешки услови.

На крајот на краиштата, гореспоменатото истражување ја нагласува сложената интеракција помеѓу генетиката, животната средина и природната селекција во обликувањето на човековата различност. Студијата е достапна за преглед на складиштето bioRxiv.

Треба да знаете
Последни објави