Search

Брисел одобри: Милијарди евра профит од замрзнатите руски средства ќе се насочат кон Украина

Советот на ЕУ одобри резолуција со која се дозволува профитот од рускиот имот да се користи за интересите на Украина.

Депонентите во ЕУ, според објавениот документ, нема да можат да го користат приходот од рускиот имот по сопствена дискреција, туку мора да го чуваат на посебни сметки.

По почетокот на конфликтот во Украина, да потсетиме, ЕУ и земјите од Г7 замрзнаа речиси половина од девизните резерви на Русија во износ од приближно 300 милијарди евра.

Повеќе од 200 милијарди се во ЕУ, најмногу на сметките на белгискиот Euroclear. Компанијата во октомври 2023 година објави дека за девет месеци заработила околу три милијарди евра камата од инвестирање во санкционирани руски средства.

Министерството за надворешни работи на Русија го нарече замрзнувањето на имотот кражба, истакнувајќи дека Брисел цели не само на парите на приватни лица, туку и на јавните фондови.

Треба да знаете
Последни објави