Search

Често слушате зуење во ушите? Се за проблемот кој го имаат голем број на луѓе

Дали знаете што значи зуење во ушите?

Колку пати сте доживеале ѕвонење во ушите? Обично, луѓето го знаат добро познатото зуење што го припишуваат на ноќното излегување и гласната музика. Сепак, може да укаже и на посериозни здравствени проблеми.

Тинитус е медицински термин за „слушање“ звуци во ушите. Настанува кога нема надворешен извор на звуци, тврдат експертите од „Пен Медицин“, медицински центар во Филаделфија.

Што точно е тинитус?

Тинитусот често се нарекува „ѕвонење во ушите“. Исто така, може да звучи како дување, рикање, зуење, подсвиркване или шушкање. Слушаните звуци можат да бидат меки или гласни и лицето може дури да мисли дека слуша како излегува воздух, тече вода, внатрешноста на школка или одредени музички ноти.

Тинитусот е вообичаен. Речиси секој одвреме-навреме забележува блага форма на тинитус и обично трае неколку минути. Сепак, постојаниот или повторливиот тинитус може да биде стресен и може да влијае на вашата способност за фокусирање или спиење.

Тинитусот може да биде:

Субјективен: што значи дека звукот го слуша само личноста

Објективен: што значи дека звукот го слушаат и пациентот и лекарот (со користење на стетоскоп во близина на увото, главата или вратот на лицето)

Причини

Не е познато точно што предизвикува човекот да „слуша“ звуци без надворешен извор на бучава. Сепак, тинитус може да биде симптом на речиси секој проблем со увото, вклучувајќи:

– Инфекции на увото

– Губење на слух

– Мениерова болест – нарушување на внатрешното уво кое вклучува губење на слухот и вртоглавица

– Проблем со Евстахиевата туба

– Антибиотиците, аспиринот или други лекови исто така може да предизвикаат тинитус. Алкохолот, кофеинот или пушењето може да го влошат тинитусот ако некое лице веќе го има.

Понекогаш тинитус е знак за висок крвен притисок, алергии или анемија. Во ретки случаи, тоа е знак за сериозен проблем како што е тумор или аневризма. Други фактори на ризик за тинитус вклучуваат нарушување на темпоромандибуларниот зглоб (ТМЗ), дијабетес, проблеми со тироидната жлезда, дебелина и повреди на главата. Тинитусот е чест кај воените ветерани и кај возрасните над 65 години, но може да бидат засегнати и децата, особено оние со тешко губење на слухот.

Треба да знаете
Последни објави