Search

Студија: Волците мутанти кои шетаат по напуштените улици на Чернобил стануваат отпорни на рак

Мутираните волци кои талкаат по напуштените улици на Чернобил се чини дека развиле отпорност на ракот, што ги зголемува надежите дека новите откритија би можеле да им помогнат на научниците во борбата против болеста кај луѓето. Нуклеарен реактор експлодираше во централата во Чернобил во Украина во 1986 година.

Повеќе од 100.000 луѓе беа евакуирани од градот бидејќи експлозијата ослободи радијација што предизвикува рак. Областа оттогаш остана морничаво напуштена, со воспоставена зона на исклучување на Чернобил (ЦЕЗ) за да се спречат луѓето да влезат во областа од 1.000 квадратни милји каде радијацијата сè уште претставува ризик.

Луѓето можеби не се вратиле, но дивите животни како волци и коњи талкаат низ пустошот на евакуираниот град повеќе од 35 години по катастрофата. Кара Лав, еволутивен биолог и екотоксиколог од Универзитетот Принстон во САД, проучувала како волците од Чернобил преживуваат и покрај генерациите на изложеност на радиоактивни честички.

Примероци крв од волците

Лав и тим од истражувачи ја посетија исклучената зона во Чернобил и ги закачија огрлици на волците за да може да се следат нивните движења. Таа рече дека огрлиите му даваат на тимот „мерења во реално време за тоа каде и колку волците се изложени на радијација“, пишува Скај њуз.

Тие исто така земале примероци од крв за да разберат како реагираат телата на волците на радијацијата што предизвикува рак. Истражувачите откриле дека волците од Чернобил биле изложени на преку 11,28 милиреми радијација секој ден во текот на нивниот живот, што е над шест пати повеќе од законската безбедносна граница за луѓето.

Руската инвазија го забави понатамошното истражување

Лав откри дека волците го промениле имунолошкиот систем сличен на пациентите со рак кои се подложени на зрачење, но уште поважно, таа идентификувала одредени делови од генетските информации на животните кои изгледале отпорни на зголемен ризик од рак.

Многу човечки студии открија мутации кои го зголемуваат ризикот од рак, како што е присуството на варијанта на генот BRCA, што ја зголемува веројатноста дека жената ќе развие рак на дојка или јајници. Сепак, Лав се обиде да идентификува заштитни мутации кои ги зголемуваат шансите за преживување во случај на рак.

Пандемијата и руската инвазија на Украина ги спречија Лав и нејзините соработници да се вратат во Чернобил во последниве години. „Наш приоритет е да се погрижиме луѓето и соработниците таму да бидат што е можно побезбедни“, рече таа. Лав ги претстави своите наоди на годишниот состанок на Друштвото за интегративна и компаративна биологија во Сиетл минатиот месец.

Треба да знаете
Последни објави