Search

Научниците открија структура стара 9000 години во езерото Мичиген која личи на Стоунхенџ

Кога археолозите бараа потонат брод во езерото Мичиген, открија карпа со праисториска слика на мастодон, како и збирка камења распоредени во стилот на Стоунхенџ.

Праисториска градба е откриена во заливот Гранд Траверс, на западниот брег на Долниот полуостров во Мичиген. Откритието го направи Марк Хејли, угледен професор по подводна археологија на Универзитетот Северозападен Мичиген.

Околу дванаесет метри под пенливите води на езерото Мичиген, Холи открил карпи наредени во линија долга повеќе од една милја.

Камењата датираат од пред околу 9.000 години. Тоа беше 4.000 години пред да биде изграден Стоунхенџ и приближно две илјади години по крајот на леденото доба.

„Се чини дека ова место е во медиумите на секои шест месеци. За жал, повеќето од информациите се неточни. Треба јасно да се разбере дека ова не е мегалит како Стоунхенџ. „Оваа локација во заливот Гранд Траверс најдобро може да се опише како низа карпи долга повеќе од 1,6 километри“, рече Холи.

Треба да знаете
Последни објави