Search

Јапонците ја прекинуваат соработката со израелски производител на оружје

Јапонската Иточу Авијација ќе ја прекине својата стратешка соработка со израелскиот производител на оружје Елбит Системс, изјави финансискиот директор на компанијата, укажувајќи на наредбата на Меѓународниот суд на правдата до Израел да го спречи геноцидот врз Палестинците.

Иточу планира да ја прекине соработката откако Меѓународниот суд на правдата на ОН побара од Израел во јануари да спречи акти на геноцид врз Палестинците и да вложи повеќе напори за да им помогне на цивилите, рече главниот финансиски директор на Иточу, Цујоши Хачимура.

„Партнерството се заснова на барањето на јапонското Министерство за одбрана да увезе одбранбена опрема за одбранбените сили, неопходна за безбедноста на Јапонија, и на ниту еден начин не е поврзано со актуелниот конфликт меѓу Израел и Палестина“, нагласи Хачимура. прес-конференција за деловните резултати на компанијата.

Itochu Aviation, Elbit Systems и Nippon Aircraft Supply (NAS) потпишаа меморандум за стратешка соработка (MOU) во март 2023 година, седум месеци пред почетокот на конфликтот во Појасот Газа.

„Имајќи ја предвид наредбата на Меѓународниот суд од 26 јануари и фактот дека јапонската влада ја поддржува улогата на судот, ние веќе ги суспендиравме новите активности поврзани со Меморандумот за разбирање и планираме да го распуштиме до крајот на февруари“, рече шефот на јапонската компанија.

Во Израел, Иточу инвестираше мали суми во финансискиот технолошки сектор и во продажбата на автомобили и нема потешкотии да ги врати долговите, нагласи Хачимура.

Треба да знаете
Последни објави