Search

Како да престанете да ги грицкате ноктите

Многу луѓе се прашуваат како да престанат да ги грицкаат ноктите, а одговорот на прашањето лежи токму во негативните последици од грицкањето нокти.

Грицкање нокти кај деца

Онихофагијата или грицкањето нокти најчесто се јавува на возраст од 10 до 18 години, а дури 15% од луѓето продолжуваат да ги грицкаат ноктите во зрелоста. Некои го поврзуваат со знаци на невроза кај децата, а тоа е компулсивна навика и често е надвор од наша контрола.

Причините за грицкање нокти се уште не се целосно познати, а некои психолози сметаат дека за се виновни се родителите, од кои децата научиле да ги грицкаат ноктите. Секако, може да биде било кој друг со кој детето поминува најмногу време, а оваа теорија на општествено учење на однесување од околината изгледа ја потврдуваат психолозите со своите бројни истражувања.

Како и кај децата, онихофагијата кај возрасните исто така нема точна причина. Некои веруваат дека возрасните само продолжиле да ги грицкаат ноктите како што правеле во детството, односно дека не можат да се ослободат од оваа долгогодишна нездрава навика.

И покрај фактот дека грицкањето нокти обично престанува во зрелоста, сепак има и такви кои ја одржуваат оваа грда навика долги години. За среќа, во зрелата возраст е полесно да станете свесни за неговите негативни последици и да разберете колку е важно да престанете да ги грицкате ноктите. Затоа, веројатноста за ослободување од оваа грда навика е нешто поголема кај возрасните.

Close up of a female mouth biting her fingers

Грицкање нокти – последици

Има сериозни здравствени последици од оваа навика. Имено, со ставање на неизмиени раце во уста, можете да го зголемите ризикот од настинки и инфекции поради различните видови бактерии кои во голем број се наоѓаат токму под нашите нокти. Инфицираните рани на прстите се болни и лесно може да се шират доколку не се лекуваат навреме.

Исто така, оние кои ја гризат кожата околу ноктите може да предизвикаат болно крварење и рани кои можат да траат со денови. Дополнително, сите оние бактерии кои живеат под нашите нокти можат да се внесат во телото преку крв, а ги има навистина безброј, ако се земе предвид дека практично се што не опкружува допираме со раце.

Како да престанете да ги грицкате ноктите?

Најдобар начин да се ослободите од оваа навика е да ја замените со нова и поздрава. Ако често сте под стрес и не знаете како да се ослободите од него, најдете некои други начини да се справите со такви околности (на пр. вежбајте, придружете се на час по танц, чистете, слушајте релаксирачка музика).

Исто така, постојат многу други начини да се ослободите од грицкањето нокти:

  • одржувајте ги и негувајте ги ноктите и редовно сечете ги за да не бидете во искушение да ги грицкате
  • ставете фластер или нешто слично преку прстите за да ве потсети да не ги грицкате ноктите
  • ако причината е стресот, најдете начин да се опуштите, т.е. пробајте вежби за длабоко дишење, прошетајте, обидете се да цртате или пишувате за да се ослободите од негативните емоции
  • направете маникир затоа што ако платиш за да си ги средиш ноктите, голема е веројатноста дека нема да ги уништиш веднаш со гризење
  • ако имате проблеми со гризењето на кожата околу ноктите, набавете крема што е и за раце и за нокти и користете ја редовно, бидејќи оваа навика најчесто се јавува кај оние кои имаат сува кожа на
  • купете лак против гризење што можете да го набавите во сите големи продавници за убавина и во некои аптеки
  • ако со текот на времето станете имуни на вкусот на лак против гризење, поставете вештачки, гелирани нокти кои сигурно нема да бидат толку убави за гризење, а ќе бидат поубави за гледање.

Многу поранешни гризачи на нокти веруваат дека тоа е минлива фаза која ќе исчезне со текот на времето. Некои од нив советуваат да ги фарбаат ноктите, но потенцираат и дека ова е краткорочна помош и дека секогаш ќе има некој начин да ги грицкате ноктите на оние кои не можат да го сопрат.

Повеќето од нив сведочат дека само наеднаш ја прекинале оваа навика, па ако имате толку среќа, можеби тоа ќе ви се случи наскоро.

Треба да знаете
Последни објави