Search

Дојче банк ќе отпушти 3.500 работници

Дојче банк соопшти дека ќе укине 3.500 работни места како дел од напорите да ги намали трошоците за 2,5 милијарди евра (2,7 милијарди долари) до следната година и да го зголеми профитот, иако најголемиот германски заемодавец има корист од повисоките глобални каматни стапки. Банката посочи дека ќе се обиде да ја рационализира својата маркетинг мрежа и компјутерски системи и софтвер за да ги намали трошоците. Се наведува дека намалувањето на бројот на позиции главно ќе се однесува на работни места кои не вклучуваат директна работа со клиенти. Најавата уследи по објавувањето на податоците за годишната добивка, кои покажуваат дека банката остварила 4,2 милијарди евра (4,5 милијарди долари) минатата година, што е за 16 отсто помалку од 2022 година. Сепак, тоа беше четврта година по ред во која банката оствари профит. Банката има корист од глобалниот пораст на каматните стапки, што може да ја зголеми профитната маржа помеѓу она што банката го плаќа во камата и она што може да го заработи. „Резултатите покажаа импресивна отпорност во тешко опкружување, го проширија нашиот бизнис и им покажаа на сите дека банката е одржливо профитабилна“, рече извршниот директор Кристијан Севинг. Приходите се зголемени за 6,8 отсто, на 28,9 милијарди евра. Компанијата најави дека ја зголемува дивидендата на 45 евроценти по акција од 30 центи по акција и дека ќе стави повеќе пари во рацете на акционерите со откупување на 675 милиони евра акции до крајот на јуни.

Треба да знаете
Последни објави