Search

Изобилуваат со пестициди: Еве листа на најтоксично овошје и зеленчук!

Шведските научници докажаа дека инсектите, фунгицидите и регулаторите за раст на растенијата можат да се акумулираат во телата на децата и возрасните.

Меѓутоа, ако не консумираме храна загадена со пестициди само две недели, нивото на овие токсини во нашето тело паѓа на нула.

Еве зошто е важно да избегнувате храна третирана со пестициди:

Здравје на мозокот: Еден труд од 2008 година наведува дека голем број пестициди се сметаат за невротоксини кои можат да влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажаа дека постои силна поврзаност помеѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест – хронично и прогресивно нарушување на движењето.

Ризик од рак: Во 2015 година, Меѓународната агенција за истражување на ракот ја информираше јавноста дека глифосатот – најкористениот пестицид во светот – веројатно предизвикува рак.

Извештајот од 2011 година покажа дека глифосатот е помеѓу 60 и 100 проценти од причините за загадувањето на воздухот. Во Европа, повеќе од 40 отсто од подземните води се позитивни на глифосат, а Германците овој пестицид го пронашле во човечка урина. Глифосат е пронајден во човечката крв, па дури и во мајчиното млеко.

Здравјето на децата: Децата се поподложни на токсини од возрасните. Американската академија за педијатрија предупреди дека изложеноста на пестициди на рана возраст е поврзана со рак во детството, намалена когнитивна функција и проблеми во однесувањето. Истражувањата покажаа дека децата од предучилишна возраст изложени на пестициди имаат помала издржливост, послаба координација на очите и послаба краткорочна меморија од децата кои не биле изложени на исто ниво на токсини.

За да го намалите ризикот од овие болести, се препорачува да избегнувате купување на овие овошја и зеленчук, освен ако не се органски или произведени во вашата градина (бидејќи знаете колку го прскате овошјето и со што го прскате):

Јагоди

Јаболка

Нектарини

Праски

Целер

Грозје

Цреши

Спанаќ

Домат

Шери домати

Краставица

Пиперка бабура

Тестирањето на поединечни јагоди покажало дека тие се прскани со дури 17 различни видови пестициди, додека грозјето и пиперките се прскани со 15 видови пестициди.

Измијте со ладна вода

Истражувањата покажаа дека 70 до 80 проценти од пестицидите може да се измијат од овошјето и зеленчукот само со ладна вода. Важно е овошјето и зеленчукот добро да се тријат со раце под млаз вода. Исто така, треба да обрнете внимание на пукнатините и добро да ги измиете (на пример, јаболко околу стеблото), бидејќи тука обично остануваат пестицидите.

За да се ослободите од пестицидите, овошјето и зеленчукот треба да се мијат под млаз вода најмалку 30 секунди.

Треба да знаете
Последни објави