Search

Стотици подводни артефакти пронајдени во брод потонат во Арктикот пред 180 години

Археолозите пронајдоа стотици зачувани артефакти во остатоците од бродот ХМС Еребус речиси два века откако потона во Арктикот Канада.

Пиштоли, запечатени шишиња со лекови, риболовни стапови, недопрен термометар, корица од книга врзана со кожа, беа меѓу откритијата што ги направи Паркс Канада, подводниот тим што го заврши најновото истражување на потонатиот брод.

ХМС Еребус и ХМС Терор исчезнаа во 1845 година за време на експедиција која тргна од Гринхит во Кент за да го пронајде северозападниот премин, поларна рута што ги поврзуваше Атлантикот и Пацификот. Беше предводен од офицерот на британската кралска морнарица и арктички истражувач Сер Џон Френклин.

Бродовите не успеале да се вратат и дури во 1850-тите шкотскиот истражувач Џон Реј открил, по интервјуирањето на локалните Инуити, дека Френклин умрел во 1847 година, откако неговите бродови биле заробени во морскиот мраз две години.

Се верува дека сите 129 членови на екипажот загинале. Трагедијата се смета за една од најлошите катастрофи во историјата на британските поларни истражувања.

Нуркачите извршија 68 мисии во септември минатата година до ХМС Еребус, кој е позициониран само 11 метри под површината во плитка вода во Вилмот и заливот Крамптон во Арктикот Канада.

Педантната истрага, спроведена со внимание, досега не даде човечки останки.

Треба да знаете
Последни објави