Search

Ново истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон: Финансискиот стрес е најопасен

Луѓето кои се изложени на финансиски стрес, во споредба со некои други видови стрес, во 59 отсто од случаите ќе имаат сериозни здравствени последици во следните години, покажува новата студија на Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL), објавена во научната списание „Мозок, однесување и имунитет“ .

Животот под притисок

Последиците од честите или долготрајните тензии или животот под притисок, особено кога станува збор за грижата за тешко болен член на семејството, загубата на саканата личност или комплицираниот развод, исто така, во 61 отсто од случаите, го влошуваат здравјето на луѓето во годините што следат, а сериозните проблеми обично започнуваат се манифестираат приближно две години по стресните настани.

Овие категории на стрес научниците ги издвоија како најопасни анализирајќи ги податоците добиени со тестирање на 5.000 луѓе постари од 50 години, пишува Курир.рс.

Констатирано е дека последователните стресни ситуации, како и оние кои траат подолг период, имаат разурнувачки ефект врз човечкиот имунитет, нервниот систем, како и ендокриниот систем кој го регулира лачењето на хормоните кои, меѓу другото, го контролираат раст, развој и расположение.

Еден од авторите на истражувањето, докторантката Одеса Хамилтон, нагласува дека честото повторување, односно обновувањето на тензиите и притисоците на работното место или во приватниот живот ја зголемува за 19 отсто можноста за сериозни и тешко лекувани болести.

Според неодамна објавените податоци, 35 отсто од населението во 143 земји во светот живее и работи под стрес.

Секојдневна напнатост

Во САД, овој процент на луѓе под дневна напнатост е за петтина поголем, а статистиката покажува дека дури 33 отсто од Американците страдаат од екстремно тежок облик на стрес.

Податоците од Американскиот институт за стрес покажуваат дека луѓето трпат најголем стрес на работното место и дека годишно 120.000 Американци умираат од последици директно поврзани со оваа состојба.

Се известува дека околу еден милион работници во САД секојдневно пропуштаат работа поради тешкотии поврзани со стресот и дека на глобално ниво светската економија трпи огромни загуби поради намалената продуктивност и отсуството од работниците кои се под напнатост и имаат зголемена анксиозност.

Треба да знаете
Последни објави