Search

Канарските острови се „соочени со колапс“ поради масовниот прилив на туристи

Прекумерниот туризам ги стави Канарските Острови и нивната инфраструктура под огромен товар кој повеќе не е одржлив, велат урбанистите. Доколку не се намали масовниот прилив на туристи кои ги посетуваат Канарите, тогаш тој се соочува со „системски колапс“.

Експертите кои работат за кампањата Бен Магек-Еколози во акција се огласија откако туристичките бројки за 2023 година открија рекорден број посетители – 48 милиони.

Во извештајот на организацијата се вели: „Територијата на Канарските острови беше повеќе од преексплоатирана. Ја надминавме носивоста на територијата за седум пати, што резултираше со сценарио на системски колапс поради структурата на урбаниот развој“.

Канарските острови како Ланзароте и Тенерифе се многу привлечни за туристите поради топлото време во кое уживаат во поголемиот дел од годината, со редовни дневни температури од 20 степени Целзиусови во февруари.

Локалните жители почнаа да се спротивставуваат на приливот на посетители, сепак, загрижени бидејќи бројките се превисоки за локалната инфраструктура да може да се справи. Огромното мнозинство на храна се увезува, додека островите тешко се справуваат со отпадот што го произведуваат толку голем број посетители.

Извештајот Ben Magec-Ecologists in Action продолжува: „Неконтролирано зголемување на нерезидентното население од европско потекло, што доведува до целосно пренаселени острови во кои генерирањето отпад и експлоатацијата на ресурси предизвикуваат речиси неповратна деградација на нашите природни екосистеми. .

На Тенерифе, демонстрантите дури почнаа да бараат „еколошка такса“ за туристите. Слоганот „туристите си одат дома“ стана популарен на Канарските острови бидејќи локалното население возвраќа против посетителите што ги преполнуваат улиците на нивниот роден град.

Треба да знаете
Последни објави