Search

Диететичарите откриваат кој зеленчук треба да се јаде за да се намали салото на стомакот

Нема лош зеленчук. Тоа е храна богата со хранливи материи и антиоксиданси кои го надополнуваат секој оброк и го поддржуваат здравјето на организмот. Исхраната богата со зеленчук може да го намали ризикот од болести, да го подобри варењето, да го регулира шеќерот во крвта и да помогне во здравото слабеење.

Група диететичари одлучија да споделат со порталот Eat This, Not That кој зеленчук да се јаде за да се намали и да се губат салото на стомакот со текот на времето.

Брокула
Брокулата е на врвот на листата на хранлив зеленчук, а диететичарите Триста Бест и Кортни Д’Анџело се согласуваат дека помага да се контролира пределот на стомакот.

“Овој зеленчук е богат со антиоксиданси кои помагаат да се намали воспалението во телото. Примарното соединение е сулфорафан, кој делува на намалување на цитокините и Nf-kB во телото. Овие супстанции го активираат воспалителниот процес. Со намалување на воспалението, телото се ослободува од тежи подобро и работи поефикасно во секоја друга област“, ​​објаснува Бест.

Морков
Морковите се богати со лутеин, за кој бројни студии покажуваат дека има антиоксидантни својства и може да влијае на решавањето на проблемот со вишокот масно ткиво во долниот дел на стомакот. Диететичарот Бест истакнува дека јадењето сирови моркови всушност може да помогне во метаболизмот.

Таа додава дека морковите можат да помогнат во намалувањето на салото на стомакот бидејќи го подигаат метаболизмот на телото. „Термогениот ефект на храната (ТЕФ) е процентот на калории што телото ги согорува додека ја вари храната, што е предизвикано од самата храна. Бидејќи морковите имаат тврда текстура, тие имаат висок ТЕФ и предизвикуваат телото да согорува повеќе калории само јадејќи ги“, објаснува таа.

Марула
Друг зеленчук корисен за губење на салото од стомакот е зелената салата. Богата е со лутеин, растително соединение кое има потенцијал да го намали салото на стомакот. Ова соединение е дел од поголема група на соединенија наречени каротеноиди, кои вклучуваат лутеин, ликопен и зеаксантин – сите соединенија кои имаат антиоксидантни својства. Некои истражувања потврдуваат дека овие соединенија можат да помогнат и во губењето на вишокот маснотии, пишува Eat This, Not That.

Портокалова и жолта пиперка
Портокаловите и жолтите пиперки се исто така богати со лутеин. Овој светол, вкусен зеленчук е одличен додаток на планот за исхрана погодна за стомачни масти и може да се ужива во комбинација со различни јадења или самостојно.

Како што известува Eat This, Not That, студија објавена во British Journal of Nutrition покажала дека дополнувањето на лутеин во комбинација со нискокалорична диета има неколку позитивни ефекти врз учесниците. Оние кои се дополниле со лутеин забележале намалување на обемот на половината, висцералните масти, телесната тежина и телесните масти, како и пониски нивоа на ЛДЛ холестерол.

Цвекло
Овој земјен коренест зеленчук е преполн со хранливи материи кои можат да помогнат да се контролира пределот на стомакот, па дури и да се подобри варењето. Цвеклото е богато со влакна, околу 3,8 грама по чаша. Познато е дека доволниот внес на влакна во секој оброк или ужина помага во спречување на надуеност, го намалува апетитот и го зголемува чувството на ситост.

Исто така, влакната можат да помогнат во подобрување на здравјето на цревниот микробиом, што е клучно за губење на тежината.

Спанаќ
Спанаќот може да се подготви на многу начини, а најдобро од се е исклучително здрав. Според диететичарите, додавањето повеќе спанаќ во вашата исхрана може да ви помогне да изгубите килограми само на стомакот.

„Лиснатиот зеленчук не само што е супер хранлив, туку помага и да ги намалите мастите од стомакот“, објаснува Д’Анџело. Таа додава дека спанаќот содржи влакна кои помагаат во варењето и здравјето на цревата и е богат со витамин К, кој понекогаш може да го поддржи слабеењето, вклучително и висцералните масти.

Црвена пиперка
Црвената пиперка може одлично да се подготви на неколку начини, а секоја е многу вкусна и здрава. Полна е со хранливи материи и е нискокалорична.

“Пиперките се идеален зеленчук за да се додаде во диетата за слабеење. Тие се нискокалорични и богати со хранливи материи и помагаат да се создаде чувство на ситост после оброк”, објаснува Бест.

Треба да знаете
Последни објави