Search

Зошто пиперката е лута?

Пиперката се користи како зеленчук, зачин и лек. Се користи свежа, конзервирана (кисело), ​​сува или суво мелена (или „толчена“).

Листовите од пиперката се во облик на јајце со зашилен врв. Цвета во мај, а цветовите се бели, црвени, светло жолти или виолетови. Плодот е конусен или топчест. Мирисот и вкусот на овошјето (благ, сладок или лут) зависи од сортата и зрелоста.

Соединението капсаицин е најзаслужно за лутината на пиперките, а најголемата концентрација на овој алкалоид се наоѓа во ткивото за кое се закачени семките.

Пиперката потекнува од Централна и Јужна Америка, но поради нејзината економска важност и употреба во исхраната на луѓето, сега се одгледува низ целиот свет.

Постојат различни видови лути пиперки-црвена пипер, чили, халапењо, кајен, феферони…

Лутите пиперки се богати со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој е важен за зараснување на раните и функционирањето на имунитетот. Витаминот Б6, кој игра важна улога во метаболизмот, се наоѓа во помали количини и во пиперката.

Витаминот К1, познат и како филохинон, е неопходен за згрутчување на крвта и здрави коски и бубрези, а го има и во лутите пиперки. Калиумот – суштински минерал во исхраната кој има различни функции, како што е можност за намалување на ризикот од срцеви заболувања доколку се консумира во соодветни количини, е исто така состојка во пиперката.

Бакар, кој често недостасува во западната исхрана и суштински микроелемент важен за силни коски и здрави неврони, може да се најде и во пиперките. Црвениот чили пипер е богат со бета каротен, кој во нашето тело се претвора во витамин А.

Треба да знаете
Последни објави