Search

Три јаглехидрати го стабилизираат шеќерот во крвта и помагаат за контрола на телесната тежина

Јаглехидратите се главниот извор за обезбедување на енергија за телото. Одредени јаглехидрати доколку прекумерно се земаат можат да придонесат за зголемување на телесната тежина. Има и такви јаглехидрати кои помагаат за стабилизирањето на шеќерот во крвта и за контрола на телесната тежина. Диететичарот Џес Федером открил кои три здрави јаглехидрати може да ги јадете секој ден за да го стабилизирате шеќерот во крвта и побрзо да ослабнете. Овес, киноа и хелда се јаглехидратите кои треба да ги вклучите во вашата исхрана доколку сакате да го стабилизирате шеќерот во крвта и да ја контролирате телесната тежина. Овие цели житарици имаат низок гликемиски индекс, што значи дека побавно се варат, што доведува до постепено и постојано ослободување на гликозата во крвотокот. Ова својство ги прави особено вредни во стабилизирање на шеќерот во крвта, помагајќи во превенција на енергетските скокови и падови. Понатаму, тие содржат многу растителни влакна кои придонесуваат во чувството на ситост и потенцијално го намалуваат вкупниот внес на калории. Сите овие три јаглехидрати се преполни со диетални влакна кои се неопходни за контролата и стабилизацијата на шеќерот во крвта, како и за оптимизација на варењето на храната.

Треба да знаете
Последни објави