Search

Прочитајте го ова пред да почнете да пиете вечерва

Новогодишна ноќ е, вечерва повеќето луѓе ќе слават или дома или на плоштади и клубови до доцна во ноќта. Дали ќе мешате пијалоци, ќе пиете коктели, вино или пиво? Кој е најлошиот мамурлак, што никогаш не треба да правите и како да се ослободите? Британски Телеграф во разговор со експерти подготви водич со практични совети и попат разби неколку митови околу консумирањето алкохол во новогодишната ноќ.

Пред се предупредуваат дека секоја чашка алкохол е еден вид ризик по здравјето, бидејќи 200 различни здравствени проблеми се поврзани со конзумирање на пијалоци. Колку повеќе пиете, толку се поголеми тие ризици. И покрај тоа, во просек, речиси 50 проценти од возрасните консумираат алкохол барем еднаш неделно.

Кога веќе пиеме, вели британскиот експерт др. Ричард Пајпер, а тоа е дел од човековото однесување со векови, тогаш паметно е да се поставуваат прашања за можните ризици.

Еве што ги интересираше луѓето:

Што е поздраво – повремено пиење или по малку пиење секој ден?

Професорот Дејвид Нут од Империјалниот колеџ во Лондон вели дека нема сомнеж – пиењето е многу полошо. Секое пиење од шест чаши каков било алкохол за жени и осум за мажи се смета за пијанство, а ризикот е висок поради можни несреќи кои произлегуваат од такви состојби, од сообраќајни незгоди до падови или задушување при повраќање. На долг рок, поопасно е редовното пиење во мали количини бидејќи тоа ќе ги оштети црниот дроб и срцето.

Колку е навистина опасен алкохолот?

    Алкохолот го зголемува нивото на допамин во мозокот и ви дава лажно чувство дека се чувствувате подобро, барем привремено. Од друга страна, ги успорува процесите во мозокот, па се чувствуваме тромо и уморно. Премногу алкохол може да ги оштети врските помеѓу невроните и да го наруши начинот на кој вашиот мозок ги обработува информациите. По само неколку минути, алкохолот го забавува пулсот, размислувањето и дишењето.

    Строго кажано, човечкиот црн дроб може да обработи 0,2 децилитри алкохол на час. Сè што е над тоа значително го зголемува нивото на алкохол во нашата крв. Вистинското пијанство почнуваме да го чувствуваме по 40 до 90 минути. Ако пиете на празен стомак или алкохол помешан со газирани пијалоци, побрзо ќе се опиете.

    Експертите повторуваат – алкохолот е отров, но ако пиете ова е мерката до која треба да се придржувате: 3 dcl чист алкохол неделно (алкохолните пијалоци секако не се чист алкохол), а пред само 20 години експертите веруваа дека оваа мерка е двојно повисоко.

    Што е помалку штетно – црвено вино, пиво или вотката?

    Вистина е – пивото и виното содржат одредена хранлива вредност. Пивото содржи протеини, витамини од групата Б и антиоксиданси, но сето тоа ја засенува штетноста на алкохолот во пивото.

    Професорот Дејвид Нут објаснува: Нема здравствени придобивки од алкохолните пијалоци, но виното и пивото се подобри од дестилираниот алкохол, како што е вотката. Би рекол дека пивото е најмалку штетно, ако ги гледаме стриктно состојките.

    Од друга страна, виното и пивото содржат повеќе калории. Празни, без никаква вредност.

    Дали е вистина дека една чаша црвено вино дневно е здрава?

    Ова е теорија која потекнува од Франција, а се тврди дека црвеното вино ги намалува воспалителните процеси. Кај Французите, кои се релативно големи љубители на вино, срцевите заболувања се статистички малку поретки. Ова е поврзано со полифенолот содржан во црвеното вино, за кој е докажано дека влијае на антиинфламаторните процеси, го намалува лошиот холестерол и го крши згрутчувањето на крвта.

    Нут, пак, вели дека материјата е повеќе поврзана со животната средина. Имено, ако сте Французин и го пиете тоа црвено вино во Прованса, тогаш сите придобивки се собираат кумулативно – сончев и топол ден, витаминот Д што го добивате, диета полна со омега 3 киселини, свежо овошје и зеленчук. Затоа оваа теза често се нарекува француски парадокс. Да, една чаша црвено вино е здрава, но само во Франција или слични клими.

    Дали може да се мешаат пивото и виното?

    Постои теза која тврди дека пивото може да се пие пред вино, но не и обратно. Експертите се согласуваат, но тоа нема никаква врска со хемиската интеракција на овие два пијалоци. Нут вели дека тоа е прашање на логика: ако прво пиеме пиво, побрзо ќе се заситиме и нема да можеме да пиеме многу вино, или нешто друго.

    Сепак, нема гаранција дека следното утро нема да бидеме мамурни. Постојат три клучни работи: пијте умерено, останете хидрирани и знајте кога е доволно.

    Мамурлакот не зависи од видот на пијалокот што го консумирате, освен во еден случај – чистите таканаречени проѕирни жестоки пијалаци полесно се поднесуваат отколку обоените, бидејќи при производството, овие вторите создаваат посложени молекули на алкохол при дестилација, покажаа студиите. Значи мамурлакот е полош после бурбон отколку после вотка.

    Дали помага ако јадеме кога пиеме?

    Варењето на храната го одложува дејството на алкохолот и го намалува нивото на алкохол во крвта. Значи, ако јадете, го одложувате ефектот на ненадејно пијанство. И тоа е добро, бидејќи ако алкохолот одеднаш ве „скрши“ е многу поопасно. Накратко, нема да ве спаси, но можеби ќе ви помогне.

    Дали жените се опиваат побрзо од мажите?

    Да, тоа би можело да биде вистина бидејќи жените во просек имаат поголем дел од маснотиите во нивните тела од мажите, па алкохолот влегува во крвотокот во поголеми количини. Она што е докажано е дека пијаните жени се помалку склони на инциденти од пијаните мажи.

    Не знаеме точно зошто, но поретко скокаат од балконите и се караат, вели Нут.

    Може ли да пијам ако земам антибиотици?

    Да. Алкохолот не влијае на ефикасноста на антибиотиците, но го потиснува имунолошкиот систем, кој се бори против воспалението со антибиотици. Затоа, алкохолот не влијае на антибиотиците, туку влијае на телото.

    Дали мамурлуците се полоши како што старееме?

    Мамурлакот е збир на повеќе фактори. Една од нив е дехидрација бидејќи алкохолот ги менува хормоните кои ја регулираат водата во телото. Друго е штетното дејство на алкохолот врз мозокот. Повеќето пијалоци содржат етанол, кој црниот дроб го разградува на соединенија, од кои едното е познато канцерогено. Алкохолот предизвикува и воспалителни процеси. Бидејќи црниот дроб станува послаб со возраста, мамурлакот е всушност полош колку што стареете.

    Треба да знаете
    Последни објави