Search

Нова студија покажува: Ферментираната храна и јогуртот спречуваат депресија и анксиозност

Една нова студија покажа дека бактериите лактобацилус му помагаат на телото да управува со стресот, потенцијално спречувајќи појава на состојби на ментално здравје како депресија и анксиозност.

Резултатите би можеле да го отворат патот за нови терапии за лекување на анксиозност, депресија и други ментални здравствени состојби. Експертите велат дека овие наоди поддржуваат се поголем број докази за врската помеѓу цревата и мозокот и влијанието на исхраната врз вашето ментално здравје. Сепак, Lactobacillus не треба да се смета за замена за третман на ментални проблеми и нарушувања.

Менталното здравје е сложено, но новото истражување покажува дека бактериите кои се наоѓаат во ферментираната храна и јогуртот може да помогнат во спречување на депресија и анксиозност, открија истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија.

Ова истражување би можело да доведе до развој на нови методи за лекување и спречување на состојби на ментално здравје. На пример, во иднина, луѓето со ризик од депресија би можеле да земаат пробиотски додатоци кои содржат лактобацилус.

Улогата на Lactobacillus во поддршката на менталното здравје може да се припише на неговото влијание врз оската црево-мозок. Цревата често се нарекува „втор мозок“ поради двонасочната комуникација помеѓу цревата и централниот нервен систем, рече Сас Парсад.

Кога е присутен во цревата, Lactobacillus ја модулира оваа комуникација, влијаејќи на производството на невротрансмитери како што се серотонин и гама-аминобутерна киселина (GABA), кои играат клучна улога во регулирањето на расположението. Уште повеќе, Lactobacillus се чини дека го намалува воспалението во цревата, што според Парсад може индиректно да придонесе за подобрување на менталното здравје.

Поздравата исхрана секако може да го подобри вашето ментално здравје и да влијае на одговорот на стресот, но Lactobacillus не е замена за лекување. Напротив, може да го надополни.

-Овие наоди би можеле да направат револуција во третманите за ментално здравје бидејќи сугерираат дека вклучувањето во исхраната, вклучително и храната богата со лактобацили, може да стане комплементарна стратегија за управување со стресот, депресијата и анксиозноста, истакна Парсад.

Парсад рече дека овој холистички, комплементарен пристап е во согласност со растечкото разбирање дека менталното и физичкото здравје се меѓусебно поврзани, со што ја нагласува важноста на добро балансирана исхрана за целокупната благосостојба.

Клучниот збор е „холистички“ и важно е да се запамети дека многу физички и емоционални искуства можат да придонесат за влошување на менталното здравје. Колку добро се чувствуваме ментално може да влијае сè, од детска траума или социјална неповолност до генетика, возраст, начин на живот и многу повеќе.

Треба да се признае дека исхраната е само еден аспект од управувањето со менталното здравје и дека факторите на животниот стил, вклучително и редовна физичка активност, адекватен сон и техники за управување со стресот, исто така играат клучна улога.

Треба да знаете
Последни објави