Search

Бил Гејтс ги објави своите предвидувања, убеден е дека светот го чека „голем бум“…

Коосновачот на Мајкрософт и еден од најбогатите луѓе во светот, Бил Гејтс, на дури шест страници објави пофалба за „револуционерната“ природа на вештачката интелигенција и нејзиното влијание врз светот.

Во блог пост, Гејтс ги истакна своите предвидувања за идното влијание на технологијата врз здравјето, образованието и работната сила. Тој смета дека развојот на вештачката интелигенција ќе донесе низа иновации.

-Иновациите се причината зошто нашите животи толку многу се подобрија во текот на минатиот век – напиша тој.

– Од струја и автомобили до лекови и авиони, иновациите го направија светот подобар – додаде тој. Тој предвидува дека богатите земји како Америка се една ипол до две години од целосното прифаќање на вештачката интелигенција, додека на посиромашните како Африка ќе им требаат три години.

Сепак, тој признава дека сè уште не му е сè јасно кога станува збор за вештачката интелигенција.

– Ако сè уште не сте сфатиле како да ја користите вештачката интелигенција на најдобар начин, не сте сами – напиша тој и додаде дека е тешко да се ослободите од старите навики на работа.

Бил Гејтс провери неколку проекти кои се обидуваа да ја искористат вештачката интелигенција за борба против отпорноста на антибиотици, лекување на бремености со висок ризик и да им помогне на луѓето да го проценат ризикот од ХИВ, и заклучи дека работата е амбициозна и ран развој. Тој верува дека, напиша тој, поголемиот дел од тоа нема да се појави во годината што претстои, додека некои нема да ја напуштат ни лабораторијата, но „работата ја поставува сцената за голем технолошки бум подоцна оваа деценија“.

Непрофитната организација на Гејтс, Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, која тој ја води заедно со неговата поранешна сопруга, донирала милијарди долари за медицински истражувања ширум светот. Работата на фондацијата е особено фокусирана на истражување, развој и испорака на вакцини до најсиромашните земји во светот.

Што се однесува до образованието, тој претходно предвиде дека вештачката интелигенција би можела да го трансформира образованието во следните пет до десет години со доставување содржина прилагодена на стиловите на учење. Неговиот предлог е дека вештачката интелигенција би можела да ги ангажира студентите така што ќе утврди што ги мотивира и што ги тера да губат интерес за предметите. Иако тој рече дека наставниците веројатно нема да бидат отпуштени, тие можеби ќе треба да се прилагодат на новата технологија.

Во својот пост, тој ги нарече образовните алатки за вештачка интелигенција што се тестираат денес „неверојатни“. Тој ги нарече алатките како Khanmigo и MATHia извонредни и предвиде дека тие само ќе се подобрат во годините што доаѓаат. Гејтс исто така е „возбуден поради локализирањето на технологијата за учениците ширум светот“, укажувајќи на наставниците за вештачка интелигенција дизајнирани со специфични културни контексти.

Треба да знаете
Последни објави