Search

Влакната се клучни за здравјето на организмот

Една од најважните хранливи материи за вашето здравје се влакната. Но, и покрај оваа вистина, истражувањето продолжува да покажува дека луѓето не добиваат ни приближно доволно од нив.

Влакната се клучна компонента на здравата исхрана и играат важна улога во одржувањето на оптималниот дигестивен систем и подобрувањето на целокупното здравје. Диететските упатства често ја нагласуваат важноста од добивање доволно влакна за поддршка на варењето, намалување на ризикот од одредени болести и одржување на здравото тело. Покрај тоа, влакната можат да придонесат за долгорочна ситост, да помогнат во одржување на здрава телесна тежина и да го регулираат нивото на гликоза во крвта. Добро испланирана диета која вклучува разновидна храна богата со растителни влакна може да обезбеди бројни здравствени придобивки.

Храна богата со растителни влакна:

Јаткасти плодови (бадеми, ореви, лешници)

Освен влакна, јаткастите производи обезбедуваат здрави масти, омега-3 масни киселини, витамини и минерали. Редовното внесување може да го поддржи здравјето на срцето, да ја подобри когнитивната функција и да придонесе за целокупната благосостојба.

Овошје (јаболка, круши, бобинки)

Овошјето е природно богато со влакна, антиоксиданси и витамини. Освен што го поддржува дигестивниот систем, овошјето може да обезбеди заштита од слободните радикали и да го зајакне имунолошкиот систем.
На пример, боровинките се добар извор на диетални влакна, кои го поддржуваат здравото варење и содржат витамин Ц, витамин К и други витамини важни за имунолошкиот систем и здравјето на коските.

Чиа семе

Чиа семето е исклучително богато со влакна, кои помагаат да се одржи чувството на ситост и го стимулира варењето. Тие содржат алфа-линоленска киселина, форма на омега-3 масни киселини, кои се важни за здравјето на срцето. И покрај нивната мала големина, чиа семето содржи значителни количини на протеини.

Кога ви треба брзо и лесно зголемување на растворливите влакна, се препорачува да се свртите кон семето чиа. Растворливите влакна во чиа семето формираат супстанца слична на гел кога се мешаат со вода, промовирајќи ситост и помагајќи го варењето. Освен тоа, содржат и омега-3 масни киселини кои се корисни за здравјето на срцето, велат експертите.

Киноа

Киноата е цело зрно богато со сложени јаглехидрати кои обезбедуваат долготрајна енергија. Исклучително е богато со есенцијални амино киселини, што го прави одличен извор на растителни протеини, а содржи магнезиум, железо, фосфор и други минерали важни за здравјето на коските.

Содржината на влакна во оваа храна, исто така, придонесува за дигестивно здравје, помага во регулирање на нивото на гликоза во крвта и може да помогне во регулирањето на телесната тежина. Содржи растителни соединенија кои делуваат како антиоксиданти, а истражувањата покажаа дека овие соединенија имаат и антиинфламаторно дејство.

Авокадо
Авокадото е богато со растителни влакна, особено растворливи влакна кои го поддржуваат здравјето на срцето и дигестивниот систем. Содржи мононезаситени масти, како што е олеинската киселина, која го поддржува здравјето на срцето и е добар извор на витамини К, Ц, Б5, Б6, фолна киселина, калиум и други важни хранливи материи.

Едно авокадо содржи и растворливи и нерастворливи видови влакна, а за разлика од многу други овошја, авокадото има многу ниска концентрација на шеќер.

Мешунки (наут, грашок, леќа, црн грав)

Покрај тоа што е богат со влакна, наутот и сличните производи се одличен извор на протеини, железо и други есенцијални хранливи материи. Овие намирници се суштински дел од исхраната базирана на растенија која го промовира здравјето на срцето и го намалува ризикот од одредени болести.

Треба да знаете
Последни објави