Search

Генералното собрание на ОН усвои резолуција со која се повикува на итен прекин на огнот во Појасот Газа

Генералното собрание на Обединетите нации денеска усвои резолуција со која се повикува на итен прекин на огнот во Појасот Газа. Нацрт-резолуцијата беше поднесена од групата од 20 арапски земји и Организацијата за исламска соработка. За усвојување на резолуцијата гласаа 153 земји, 10 беа против, а 23 членки на ОН беа воздржани.

Меѓу земјите кои ја поддржаа резолуцијата е и Македонија, а Израел и Соединетите Американски Држави беа против.

Резолуцијата повикува на „итен хуманитарен прекин на огнот“, како и „сите страни да ги почитуваат своите обврски според меѓународното право, вклучително и меѓународното хуманитарно право, особено во однос на заштитата на цивилите“.

Дополнително, се повикува на „итно и безусловно ослободување на сите заложници“ и „обезбедување пристап до хуманитарна помош“ до Појасот Газа.

Нацрт-резолуцијата беше поднесена од групата од 20 арапски земји и Организацијата за исламска соработка.

Треба да знаете
Последни објави