Search

Морковите се одличен сојузник во борбата против лошиот здив

Повеќе од 50 проценти од општата популација се соочува со проблемот на лош здив, познат како халитоза, кој може да биде срамен и може да има психолошко влијание врз поединецот. Овој феномен често станува забележлив кога човек се чувствува непријатно додека разговара со другите, честопати обидувајќи се да го прикрие проблемот ставајќи ја раката пред устата.

Но, лошиот здив може да произлезе од различни причини, вклучително и конзумирање на одредени намирници како лук, зголемено лачење од устата, пушење, консумирање алкохол, лошата орална хигиена, но може да биде причина и за метаболички заболувања.

Еден од природните начини да се ослободите од лошиот здив е да јадете моркови.

Морковите можат позитивно да влијаат на оралното здравје на неколку начини:

Природна четка за заби

Морковите, поради нивната крцкава текстура и богатството со влакна, можат да дејствуваат како природна четка за заби, помагајќи да се отстрани плакот и забниот камен од забите.

Придонесува за здравјето на непцата

Морковите се извор на витамини како А, К и биотин, кои се клучни за зајакнување и подобрување на здравјето на непцата.

Зајакнување на забите

Содржината на калциум и фосфор во морковите може да придонесе за зајакнување на забите, а редовното џвакање моркови може да помогне во зајакнувањето на самата коска на вилицата.

Заедно со морковите, некои други природни начини за борба против лошиот здив вклучуваат консумирање јогурт кој содржи пробиотици, бобинки, портокали и дињи богати со витамин Ц и следење на правилата за орална хигиена како редовно миење со забен конец.

Исто така, посетата на стоматолог може да биде од клучно значење, особено ако лошиот здив е предизвикан од пародонтална болест.

Треба да знаете
Последни објави