Search

МЗШВ: Доделени 87 договори во вредност од 51 милион денари за поддршка на мали семејни винарии

Денеска во Неготино, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, свечено ги додели договорите за поддршка на малите семејни винарии. Доделени беа 87 договори во вкупна вредност од 51 милион денари, како неповратен грант (до 600.000 денари по корисник).

Оваа година, Министерството креираше повеќе нови прогами за поддршка на земјоделците и ја продолжи програмата за поддршка на малите семејни винарии, која за прв пат беше недоградена со поддршка и за малите дестилерии. 

Грантовите до 10.000 денари се за набавка на опрема за малите производители на храна и малите семејни винарии, додека грант поддршката до 5.000 евра е за набавка на опрема за малите дестилерии. Иако нови, интересот за овие програми беше голем, а тоа го потврдуваат и бројките. За само една година, склучени се над 250 договори за поддршка на малите производители на храна и пијалоци. 

„Нашата успешна приказна во развојот на малите семејни винарии ја започнавме уште во 2019 година, преку измените во законот за вино, олеснувајќи ги критериумите, со кои овозможивме регистрација на физички лица како производители на вино. На овој начин го отворивме патот за развојот на малите семејни винарии, кои денес прераснаа во наша гордост и препознатлив бренд на нашата држава. Од тогаш, до денес бележиме бројка од вкупно 173 регистрирани мали семејни винарии. Односно од 2020 до 2023 регистрирани 83 мали семејни винарии, а само во 2023 година, заклучно со 4 декември имаме регистрирани нови 95 мали винарии. Денеска вкупниот број на регистрирани винарски визби во државата изнесува 255 винарски визби, што претставува бројка за почит” изјави министерот Николовски. 

На првиот јавен повик се склучија 59 договори за грант поддршка до 10.000 евра за набавка на опрема за производство, а со вториот повик, оваа бројка е скоро двојно поголема, со стотици пристигнати апликации, а 87 од нив во целост ги исполнуваат условите.

Дел од инвестициите кои ќе се реализираат со грантовите до 10.000 евра се набавка на иноксни садови и цистерни, водена преса, пумпи за вино, гроздомелачка, каца, филтри, полначки за вино и затворачки за плутени тапи, и друго како и поддршка во ангажирање на стручно лице енолог. Со денешното доделување на договорите за поддршка на малите семејни винарии, во целост, ја заокружуваме поддршката кон малите производители на храна и пијалоци. 

„Секторите лозарство и винарство, за нас, како министерство и Влада се едни од најзначајните сектори. Нашата посветеност во развојот на овие два важни сектори, овие изминати седум години, сме ја докажале преку креирање на конкретни мерки и политики за поддршка и развој на лозарството и винската индустрија, но и преку вложувањето, во силна меѓународна промоција на нашето македонско вино” потенцираше министерот Николовски. 

Малите семејни винарии успешно се преставуваат на меѓународните вински саеми, а веќе втора година по ред свое успешно претставување имаат и на саемот Винската визија за Отворен Балкан, каде го привлекуваат најголемото внимание од посетителите. Малите семејни винарии и малите производители на храна втора година по ред се претставуваат и на Националниот саем за храна и пијалоци, Вкуси ја традицијата, кој оваа година имаше над 400 изложувачи претставени со 2000 производи. 

Македонското вино е на високото 13 место во светот по остварен девизен прилив од извоз на вино. Ова е нашата најголема национална гордост, најголемо заедничко признание за сите мерки и политики, кои беа превземени во изминатиот период. 

„Секој еден денар вложен во овие два важни сектори ги дал своите резултати. Од 2017 до 2022 година, како министерство, за лозарите и винариите сме исплатиле поддршка од околу 90 милиони евра, по разни основи. Па така на пример, ако го земеме само девизниот прилив од 2022 година, кој изнесува околу 60 милиони евра, можеме да видиме дека само во една година, сме вратиле назад во буџетската каса, две третини од овој износ. Успешни резултати бележиме и во првите шест месеци од оваа 2023 година кога вкупниот извоз на вино достигнува вредност од близу 40 милиони евра. Од година во година бележиме зголемување на извозот на вино во шишиња, наспроти извозот на наливно вино, што е уште еден остварен успех“, рече Николовски.

Тој нагласи дека е подготвен нов закон за вино, целосно усогласен со регулативите на Европската Унија. Исто така заедно со винариите, здруженијата и лозарите, подготвена е и донесена десетгодишната Национална стратегија за развој на винарството и лозарството 2023-2033. 

Според поставените приоритетни цели во оваа Национална стратегија за развој на винарството и лозарството, целта е да се постигн зголемување за 50% во литри и евра на извозот на вино во шишиња, зголемување за 10% на вредноста на наливното вино во евра, воспоставување на најмалку три заштитени географски ознаки, минимум 10% од виното пуштено во промет да носи географска ознака до крајот на 2033 година, за минимум 30% обновуање на лозовите насади и зголемување за 5% на површината под лозови насади и 4% од лозовите насади да произведуваат органско сертифицирано винско грозје. 

„Како министерство даваме силна поддршка во меѓународната промоција на македонското вино, па така од 2017 година до денес за поддршка на винариите во учество на меѓународни саеми, министерството вложило повеќе од 1 милион евра. Поддршка во развој на винарството и лозарството даваме и преку ИПАРД програмата. Токму винскиот сектор е еден од успешните примери за корисници на поддршката од ИПАРД 2 програмата. Земја лидер сме во реалзиација на ИПАРД 2 програмата со 100% искористеност и нула евра повраток на средста и први во регионот започнавме со реализација на новата ИПАРД 3 програма. Токму преку распишувањето на првиот повик за мерките 1 и 7, каде ставивме на располагање 30 милиони евра поддршка, ја започнавме примената на новата ИПАРД 3 програма. Токму овие мерки даваат поддршка за лозарите и винариите, во подигнување на насади, но и за развој на винскиот рурален туризам“, истакна министерот.

Треба да знаете
Последни објави