Search

Столтенберг: Мора да бидеме подготвени и за лоши вести од Украина

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изјави дека војните се инхерентно непредвидливи и дека „треба да се подготвиме и за лоши вести од Украина“.

Столтенберг во интервју за германската телевизија АРД, одговарајќи на прашањето дали стравува дека ситуацијата во Украина ќе се влоши во иднина, рече дека војните се одвиваат етапно, но дека „мораме да ја поддржуваме Украина и во добри и во лоши времиња. “

Осврнувајќи се на ситуацијата на фронтот, Столтенберг рече дека нема значаен напредок во изминатите неколку месеци. Тој не прогнозираше понатамошни настани, наведувајќи дека „војните се инхерентно непредвидливи“.

– Но, знаеме дека колку повеќе ја поддржуваме Украина, толку побрзо ќе заврши војната – рече Столтенберг.

Тој оцени дека Украина е во „критична ситуација“, но не одговори на прашањето како треба да дејствува командата во Киев.

– Донесувањето на овие тешки оперативни одлуки им го оставам на Украинците и воените команданти – рече Столтенберг.

Треба да знаете
Последни објави