Search

(ВИДЕО) Птицата кереру е најголемата пијаница меѓу животните

Птицата кереру, позната и како новозеландски пијан гулаб (Hemiphaga novaeseelandiae), ја заслужи репутацијата на најпијана меѓу животните поради своето уникатно однесување на консумирање ферментирано овошје.

Овој вид гулаб е ендемичен на Нов Зеланд, живее во урбани и рурални области и е познато дека се храни со различни плодови, вклучувајќи ги и плодовите на дрвјата кои содржат високо ниво на шеќер. Кога овие плодови ферментираат, тие содржат алкохол, создавајќи еден вид овошен алкохол.

Кереру имаат тенденција да ги консумираат овие плодови во големи количини, дури и кога се веќе опиени. Нивното тело може да поднесе значителни количини алкохол во споредба со другите животни. Поради тоа што е тешко да се надмине нивната способност за толерирање алкохол, тие го добија епитетот „најголеми пијаници меѓу животните“.

Ваквото однесување често ги става во состојба на интоксикација, што влијае на нивните моторни вештини и способноста за летање. Тие стануваат побавни, се сопнуваат и паѓаат од дрвјата. Тогаш тие се и помалку претпазливи, што ги прави полесен плен за предаторите.

Понекогаш во текот на летото, кога овошјето е обилно, а керерата претера, го носат во центри за диви животни за да се отрезни.

Важно е да се напомене дека иако ова е интересно однесување за проучување, тоа не значи дека птиците кереру се секогаш пијани или дека ова е постојана состојба. Ова е карактеристично однесување кое се јавува кога се хранат со ферментирано овошје, а во други ситуации се однесуваат нормално како другите гулаби.

Треба да знаете
Последни објави