Search

Пет наследени гени од мајката кои ги обликуваат децата

Генетските фактори што ги наследуваме од нашите мајки имаат значително влијание врз различни аспекти од нашите животи, вклучувајќи интелигенција, проблеми со спиењето, стареење, време на менопауза, па дури и машката ќелавост.

Интелигенција

Жените често ги пренесуваат гените кои ја обликуваат интелигенцијата на детето бидејќи гените се пренесуваат преку Х-хромозомот, а жените имаат два Х-хромозоми додека мажите имаат само еден. Ова го потврдија истражувањата на американски и шкотски научници.

Проблеми со спиењето

Мајките играат клучна улога во навиките за спиење на нивните деца. Истражувањето објавено во списанието „Sleep Medicine“ покажува дека добрите или лошите навики за спиење се пренесуваат од мајката на детето. Децата на мајките кои имаат проблеми со несоница често легнуваат подоцна и помалку се одмораат од нивните врсници.

Стареење

Начинот на кој старееме е исто така под влијание на гените што ги наследуваме од нашата мајка. Митохондријалната ДНК, која ја наследуваме исклучиво од нашата мајка, игра улога во делумно контролирање на процесот на стареење, според истражувањето на германскиот институт Макс Планк.

Време на влегување во менопауза

Возраста во која жените минуваат низ менопауза може да се наследи од мајката. Британските истражувања покажуваат дека жените чии мајки и сестри поминале низ менопауза рано или доцна имаат поголеми шанси да доживеат слично сценарио.

Ќелавост кај мажите

Ќелавоста кај мажите е делумно поврзана и со гените што ги наследуваат од нивните мајки. Иако гените на таткото играат улога, Х-хромозомите, кои ги носат жените, играат клучна улога во овој процес. Синовите најчесто наследуваат дури и далтонизам од своите мајки, иако самите мајки го немаат ова нарушување.

Треба да знаете
Последни објави