Search

Жените во САД сега живеат речиси 6 години подолго од мажите по пандемијата со Ковид

Очекуваниот животен век меѓу мажите и жените во Соединетите Држави се промени по пандемијата COVID-19, според една нова студија.

Наодите беа објавени во списанието JAMA Internal Medicine, кое откри дека јазот во очекуваниот животен век меѓу мажите и жените пораснал на најголемо ниво од 1996 година, поради повеќе мажи кои умреа од СОВИД-19 и од предозирање со лекови.

Во 2021 година, која ја одбележа последната година со достапни федерални податоци, жените имале очекуван животен век од 79,3 години, а мажите 73,5 години, според студијата.

Севкупно, студијата додаде дека очекуваниот животен век на Американците последователно опадна од 78,8 години во 2019 година, на 77,0 години во 2020 година и 76,1 години во 2021 година.

Во изјава за Њујорк Тајмс, д-р Брендон Јан, лекар-резидент на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, и главен автор на студијата, ја изрази својата загриженост за наодите.

„Беше вознемирувачки да се види“, рече тој за весникот. „Треба да разбереме кои групи особено губат години од очекуваниот животен век, така што интервенциите можат барем делумно да се фокусираат на овие групи“.

Д-р Јан, исто така, го сподели она што тој мисли дека е причина за јазот во животниот век меѓу мажите и жените во САД.

„Сето ова уптува на слика за влошување на менталното здравје насекаде, но особено кај мажите“, изјави тој за Тајмс.

Треба да знаете
Последни објави