Search

Лавров против независно Косово – Османи се скара со сите за да го донесе

Министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Лавров вечерва пристигна во Скопје, со што се остварија најавите за негово доаѓање, но се оствари и планот на македонскиот министер за надворешни работи, Бујар Османи.

Од друга страна како што сите знаат Русија е голем поддржувач на Србија во случајот со Косово, а Лавров недвосмислено во повеќе наврати изјавува дека Косово е дел од Србија.

Сепак Бујар Османи влезе во конфликт со министерката за одбрана Славјанка Петровска и речиси на сила го донесе министерот за надворешни работи Сергеј Лавров во Скопје.

Прашање е каков е ставот на Бујар Османи по Косовското прашање и дали Бујар е единствениот Албанец кој ја поддржа целата операција на доаѓање на Лавров во Скопје.

За потсетувањем балтичките земји и Полска, наши традиционални партнери ги повлекоа своите минитри од ОБСЕ самитот доаѓањето на Лавров, а државниот секретар на САД и шефот на дипломатијата на Обединетото Кралство Ентоан Блинкен и Дејвид Камерун денес предвреме го напуштија самитот.

На крајот на денот, останува да ледби прашањето: Колку нашата држава ќе ја чини доаѓањето на Лавров?

Треба да знаете
Последни објави