Search

Во Британија потврден нов вид свински грип кај човек, се истражуваат блиски контакти

Во Велика Британија е забележано прво пренесување нов вид на свински грип на човек, а здравствените власти се обидуваат да го утврдат потеклото на вирусот. Во понеделникот, Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство потврди дека лицето било позитивно на тестот за грип А H1N2v, патоген сличен на вирусите на свинскиот грип кои се шират низ целата земја.

Според прелиминарните податоци, инфекцијата со Х1Н2 во Обединетото Кралство е генетски единствена во споредба со другите неодамнешни случаи на луѓе на глобално ниво. „Работиме брзо за да најдеме блиски контакти и да го намалиме потенцијалното ширење“, рече Мера Чанд од Агенцијата за здравствена безбедност, како што објави „Сајенс Алерт“.

Откако развил респираторни симптоми, лекар на 9 ноември го тестирал пациентот за грип во Северен Јоркшир. Секвенционирањето на геномот и ПЦР тестирањето го идентификуваа вирусот H1N2. Пациентот имал поблаги симптоми на болеста и на крајот целосно закрепнал.

Епидемии на свински грип, респираторно заболување на свињите предизвикано од вируси на грип од типот А, често се јавуваат кај свињите и повремено се пренесуваат на луѓето. Иако H1N2v никогаш досега не бил идентификуван кај луѓето во Велика Британија, Агенцијата за здравствена безбедност вели дека имало 50 случаи на инфекција ширум светот од 2005 година.

Треба да знаете
Последни објави