Search

Блинкен од Скопје замина за Израел, каде што истекува договореното примирје

Американскиот државен секретар Антони Блинкен е на пат за Израел, бидејќи примирјето меѓу Израел и Хамас уште малку ќе истече.

Блинкен рече дека ќе биде фокусиран на продолжување на паузата во борбите во Газа „за да продолжиме да извлекуваме повеќе заложници и повеќе хуманитарна помош“.

„Би сакале да видиме продолжување на паузата бидејќи она што го овозможи, прво и основно е ослободување на заложниците и обединување со нивните семејства“, рече Блинкен. „Тоа исто така ни овозможи да ја зголемиме хуманитарната помош за луѓето во Газа на кои очајно им е потребна. Значи, неговото продолжување, по дефиниција значи дека повеќе заложници ќе се вратат дома, ќе се добие поголема помош“.

Највисокиот американски дипломат рече дека верува и дека продолжувањето на паузата е нешто што Израел го сака бидејќи „тие се исто така интензивно фокусирани на враќање на луѓето дома“. Тој рече дека планира да разговара за ова прашање на неговите состаноци со израелските власти во наредните денови.

„Ќе разговараме со Израел како може да ја постигне својата цел да се осигура дека терористичките напади од 7 октомври никогаш повеќе нема да се случат, а истовремено да ја одржи и зголеми хуманитарната помош и да ги минимизира понатамошните страдања и жртви меѓу палестинските цивили“, рече Блинкен.

Блинкен, исто така, ќе отпатува на Западниот Брег, а потоа во Дубаи на климатскиот самит COP28.

Треба да знаете
Последни објави