Search

Ветувачка студија: Tретманот со матични клетки за мултиплекс склероза би можел да ја запре болеста на почетокот

Пробивот во истражувањето на користењето на матичните клетки даде трошка надеж за нов третман кој би можел да го запре развојот на мултиплекс склероза (МС), велат истражувачите. Клиничката студија покажа дека инјектирањето на матични клетки во мозокот на пациентите со МС може потенцијално да го запре напредувањето на болеста, пишува Индепендент.

Студијата вели дека процедурата била „безбедна, добро толерирана и има долготраен ефект што изгледа дека го штити мозокот од понатамошно оштетување“.

МС влијае на мозокот и ‘рбетниот мозок, што доведува до симптоми како што се проблеми со видот, како и проблеми со движење, сензација или рамнотежа. Во некои случаи, тоа може да доведе до сериозни попречености.

Лиза Хејнс, 55-годишна жена со МС, изјави за Индипендент дека била принудена да побара третман со матични клетки во Мексико откако здравствените власти во Британија и кажалае дека нема да има ефекти.

Таа тврдеше дека третманот „прави чуда“ за неа и ги подобри нејзините симптоми во првите пет години.

„До сега, Обединетото Кралство не сакаше да усвои третман со матични клетки за МС – ова истражување е чекор во вистинската насока. Секое подобрување во истражувањето на матичните клетки може да биде само позитивно“, рече таа.

Во испитувањето кое е во рана фаза и кое го редводат научници од Универзитетот во Кембриџ, заедно со тимови од Универзитетот во Милано Бикока и истражувачката болница La Casa Sollievo della Sofferenza во Италија, инјектирани беа матични клетки во мозокот на 15 пациенти со секундарна МС.

По третманот, истражувачите ги следеле пациентите во текот на 12 месеци, не забележале смртни случаи поврзани со третманот или сериозни несакани ефекти.

На почетокот на испитувањето, повеќето пациенти имаа потреба од инвалидски колички и покажаа високи нивоа на попреченост, но тоа не се влоши во годината по третманот.

Кејтлин Астбери, менаџер за комуникации за истражување во MS Society, рече дека студијата е „возбудлива“, иако додаде дека ќе бидат потребни дополнителни клинички испитувања. „Но, ова е охрабрувачки чекор кон нов начин на лекување на некои луѓе со МС“, додаде таа.

Истражувачите рекоа дека наодите, објавени во списанието Cell Stem Cell, укажуваат на „значителна стабилност на болеста, без знаци на прогресија, иако високите нивоа на инвалидитет на почетокот на испитувањето го прават тоа тешко да се потврди“.

Професорот Стефано Плучино од Универзитетот во Кембриџ, кој го предводеше истражувањето, додаде: „Очајно треба да развиеме нови третмани за секундарна прогресивна МС и јас сум претпазливо многу возбуден поради нашите наоди, кои се чекор кон развивање клеточна терапија за лекување на МС.

На г-ѓа Хејнс, која живее во Кардиф со нејзиниот син, и беше дијагностицирана примарна прогресивна МС во 2006 година. Таа мораше да се повлече од работа поради нејзините симптоми на МС, што го направи работењето „неподносливо“.

Таа доби трансплантација на хематопоетски матични клетки (HSCT), што е слична процедура на онаа во студијата, во Мексико во 2017 година, речиси 10 години откако првпат и беше дијагностицирана болеста.

Г-ѓа Хејнс рече дека верува оти третманот го запрел напредокот на нејзината попреченост и дека нејзините симптоми „веднаш исчезнале“.

„Бев помалку уморна, што беше најголемото подобрување. Пред третманот со HSCT, рацете и рацете ми беа секогаш треперливи. Не можев да пишувам или цртам, но сега можам.

„Одев подобро и имав помалку проблеми со мочниот меур“, рече таа.

Г-ѓа Хејнс рече дека нејзините скенови се јасни оттогаш, без дополнително воспаление, оштетување или лезии.

Сепак, шест години по нејзиното лекување, г-ѓа Хејнс вели дека нејзината подвижност се влошила. Таа верува дека тоа е затоа што и требало премногу долго по нејзината дијагноза за да добие третман со матични клетки.

Треба да знаете
Последни објави