Search

Зголемете ги хормоните на среќата на лесен начин

Хормоните на среќата во мрачните есенски денови ни се потребни повеќе од кога било. Невротрансмитери како окситоцин, серотонин, допамин и ендорфин се лачат во мозокот и играат клучна улога во регулирањето на расположението. Физичката активност, здравата исхрана и добриот сон можат да придонесат за зголемување на нивното лачење. Покрај тоа, дружењето, изложувањето на сончева светлина и практикувањето техники за релаксација, исто така може позитивно да влијаат на нивото на хормонот на среќата.

Окситоцинот се лачи во хипоталамусот, посебен дел од мозокот, а потоа се ослободува од хипофизата, која е мала жлезда сместена под мозокот. Оваа хормонална супстанца игра клучна улога во различни физиолошки процеси, вклучително и контракции на матката за време на породувањето и стимулација на лачењето млеко за време на доењето. Покрај тоа, окситоцинот е поврзан и со емоционалните врски, бидејќи се лачи во ситуации како што се прегратки, допири и интимност.

Серотонин се произведува во нервните клетки, додека допаминот се произведува во различни делови на мозокот, вклучувајќи го и средниот мозок. Ендорфините, познати и како „природни лекови против болки“, се произведуваат во хипоталамусот и хипофизата, како и во други делови од телото при физичка активност.

Еве неколку едноставни начини за зајакнување на хормоните на среќата:

Окситоцин

Хормонот за врзување се ослободува кога се поврзуваме со некого. За да се стимулира лачењето на окситоцин…

-Прегрнете го саканиот

-Погалете го вашето куче/мачка

-Гответе за најблиските

-Држете се за раце

Серотонин

Стабилизатор на расположението кој го подобрува сонот, ја намалува анксиозноста и ја зголемува среќата. За стимулирање на лачењето на серотонин…

-Останете на сонце

-Одете на прошетка

-Медитирајте

-Правете кардио вежби

Допамин

Невротрансмитер кој прави да се чувствувате добро бидејќи го активира системот за наградување во вашиот мозок. За да се стимулира ослободувањето на допамин…

-Слушајте весела музика, полна со ритам

-Спијте добро

-Јадете слатко задоволство

-Завршете ситна задача

Ендорфини

Ова се природни лекови за ослободување од болка, кои се произведуваат во мозокот. Го намалуваат стресот и го зголемуваат чувството на задоволство. За да се стимулира ослободувањето на ендорфин…

-Правете некоја физичка вежба

-Јадете темно чоколадо

-Загрејте некое миризливо есенцијално масло

-Гледајте комедија

Треба да знаете
Последни објави