Search

Храна која го поттикнува метаболизмот

Здравата храна е иницијатор на метаболизмот, придонесува за постигнување киселинско-базна средина во нашето тело, што е исклучително важно за целокупната состојба на организмот. Научно е докажано дека термичкиот ефект на непреработената храна е речиси двојно поголем од оној на преработената храна, односно консумирањето таква храна согорува и до 50 отсто повеќе калории, а некои намирници можат многу поволно да влијаат на метаболизмот и да го забават го намалува процесот на согорување на мастите.

Грејпфрут

Грејпфрутот го забрзува метаболизмот и помага во согорувањето на калориите. Ова овошје помaga да се чувствувате сити подолго време, притоа внесувајќи помалку калории. Исто така, грејпфрутот е богат со влакна кои го стабилизираат нивото на гликоза во крвта. Можете да додадете грејпфрут во салата, шејк или да направите исцеден сок од него,или уште подобро мешање црвен грејпфрут, лимон, многу малку портокал и рендан ѓумбир е одличен стартер за метаболизмот за почеток на денот.

Целер

Целерот содржи малку калории и ви помага побрзо да ја согорувате храната што ја јадете со него. Целерот е полн со вода, па затоа е одличен доколку сакате да имате урамнотежена исхрана. Сепак, целерот сам по себе не е доволен, бидејќи не содржи доволно минерали и хранливи материи. Затоа е најдобро да го комбинирате со друга храна. Листовите целер се полни со калиум и други минерали кои влијаат на исфрлање на вишокот течности од телото и за детоксикација.

Одличен пијалок за детоксикација би бил лист од целер со зелено јаболко и лимон. Ова смути може да послужи како пијалок за почеток на денот со одлично влијание на нашиот метаболизам, неговиот вкус е специфичен и потребно е време да се навикне.

Храна со цело зрно

Истражувањата покажуваат дека храната со цели зрна е многу поздрава од рафинираните житарки бидејќи го намалува ризикот од хронични болести. Овој вид на храна е добар и за исхрана, бидејќи на телото му треба време да го свари овој вид на храна и затоа ќе се чувствувате сити подолго време. Исто така, овој вид на храна е богат со витамини, минерали и јаглехидрати, а имаат и многу низок процент на масти.

Она што се препорачува е да натопите интегрални житарки преку ноќ, добро да ги измиете наутро и потоа да ги сварите, со додавање на семе од лен, чииа семе, цимет, малку мед, со што се добива висококвалитетен оброк кој ве држи сити за долго време и во исто време го забрзува метаболизмот и празнењето.

Зелен чај

Зелениот чај е одличен за стимулирање на метаболизмот, содржи бројни хранливи материи и антиоксиданси. Се препорачува да се користи најмалку три пати на ден во комбинација со малку лимон, а потоа го промовира отстранувањето на вишокот течности и метаболичките процеси.

Омега 3

Научно е потврдено дека омега 3 масните киселини функционираат како регулатор на метаболизмот. Омега 3 влијае на нивото на хормонот лептин, кој ја контролира брзината со која се согоруваат мастите. Јадете многу риба, особено туна, харинга, скуша и лосос, бидејќи тие се многу богати со омега 3 масни киселини. Доколку не сте љубители на риба, суплементацијата со омега 3 е добра замена. Освен што влијае на забрзување на метаболизмот, омега 3 масните киселини имаат и антивоспалително и заштитно дејство на крвните садови. Најдобро се земаат за време на ручек или најсилниот оброк во денот поради добрата апсорпција.

Зачини

Познато е дека ѓумбирот, лутата пиперка и куркумата се зачини кои исклучително поволно делуваат на нашиот метаболизам. Ѓумбирот е одличен во цедените сокови, но добар е и како чај сам по себе, а куркумата може да се додаде во разни јадења… Лутата пиперка е одличен додаток на оброците во кои имаме помасно месо. Капсаицинот е супстанца во лутите пиперки која влијае на побрзо варење.

Одлична смеса за забрзување на метаболизмот и истовремено намалување на холестеролот и триглицеридите би било да измешаме лажичка од смесата што ја направивме од 50 гр ѓумбир, 50 гр куркума и 50 гр цимет во чаша млака вода или исцедена. грејпфрут секое утро.

Циметот влијае на стабилизирање на шеќерот во крвта, го спречува падот на шеќерот во крвта и го подобрува искористувањето на инсулинот.

Чиа семе

Чиа семето е богато со протеини, влакна и омега 3 киселини кои го забрзуваат метаболизмот, го намалуваат апетитот и го стимулираат лачењето на глукагон, хормон за согорување маснотии. Потопете ги семките од чиа во вода околу 15 минути за да набабрат, а потоа можете да ги додадете во шејкови, салати, јогурт или овесна каша. Овие семиња придонесуваат за подолго чувство на ситост.

Протеинска храна

Месото, рибата, јајцата, печурките, киноата се некои од протеинските намирници кои доколку ги консумираме доволно имаат висок термогенски ефект врз нашиот метаболизам – телото троши повеќе енергија за да ги метаболизира отколку што тие самите намирници имаат калории.

Треба да знаете
Последни објави