Search

Работници во Индија затворени во тунел речиси 200 часа

Индиски официјални лица предупредија дека градежните работници кои се заробени во урнат тунел повеќе од една недела би можеле да поминат уште неколку дена таму, бидејќи различните спасувачки напори досега не успеаја. Стравовите за здравјето и благосостојбата на работниците продолжуваат да растат, бидејќи тие поминаа скоро 200 часа заробени во темен тунел во државата Утараханд.

Патниот тунел долг речиси пет километри, кој беше во изградба во хималајската држава, се урна во раните утрински часови на 12 ноември по лизгање на земјиштето во планинска област. Официјалните лица најпрвин објавија дека во тунелот се задржани 40 работници, но подоцна тој број се зголеми на 41.

Иако властите ја уверија јавноста дека работниците ќе бидат брзо спасени, операцијата сега влезе во осмиот ден бидејќи машините и операциите за спасување се отежнати од тешкиот шут и нестабилниот терен. Баскар Хулбе, дел од специјалистичкиот тим од Кабинетот на премиерот, истакна дека пет владини агенции сега се вклучени во спасувачката операција.

Сепак, тој вчера предупреди дека може да поминат уште „четири до пет дена“ пред да се дојде до работниците. Голема специјализирана машина беше донесена од Делхи, но операцијата беше прекината во петокот од безбедносни причини, откако се слушнаа силни звуци на пукање.

Националната корпорација за развој на автопати и инфраструктура предупреди дека постои „голема можност за дополнителен колапс“. Владата рече дека сега е во сила нов „план од пет точки“, кој вклучува дупчење тунели од три правци, вклучително и вертикално и хоризонтално од двете страни. Беа изградени и нови патишта за да се донесат повеќе машини до градилиштето.

Индиската влада потврди дека се консултирала со експерти вклучени во познатото спасување на тим млади фудбалери од пештера во Тајланд во 2018 година. Кислород и пакети со храна им биле доставени на мажите преку мал цевковод, кој се користи и за комуникација.

Во тек е операција за вметнување на поголема цевка во шуплината за леб и овошјето да се пренесат на работниците. Сепак, лекарите предупредуваат дека колку подолго трае спасувањето, толку е поголема заканата за здравјето и психолошката стабилност на заробените работници. Лекарите на лице место предупредија минатата недела дека некои работници се пожалиле на гадење и главоболки.

За време на посетата на локацијата, министерот за патен транспорт и автопати Нитин Гадкари рече дека спасувачките тимови „се соочуваат со предизвици поради сложената и кревка геологија на Хималаите”. Гадкари се обиде да ја увери јавноста дека заробените работници се „безбедни и во добро расположение”. .

„Одржувањето на моралот на заробените работници и членовите на нивните семејства треба да биде колективна одговорност на сите во овој момент“, додаде тој. Тунелот се градеше во областа Утаркаши како дел од шемата за патишта Чар Дам, водечки проект на премиерот Нарендра Моди вреден 1,5 милијарди долари, чија цел е подобрување на поврзувањето низ Утаракханд, популарно хинду верско место.

Проектот се покажа контроверзен бидејќи еколозите и локалните жители тврдат дека тешкото дупчење и градба предизвикале слегнување на земјиштето, лизгање на земјиштето и голема еколошка штета во ранливиот регион на Хималаите, пишува Гардијан.

Треба да знаете
Последни објави