Search

Како да се ослободите од болката во раката ако постојано работиме на компјутер?

Многу голем број од нас работните денови ги поминуваат на компјутер. Ваквиот седечки начин на живот со себе носи и последици кои најчесто ги чувствуваме во доминантната рака, односно онаа која најчесто ја користиме при ракување со глувчето.

Ова е се поголем проблем во современото општество. За време на секојдневните часови на работа на компјутер, се јавува прекумерна активност на рацете, а секоја активност каде ги повторуваме истите движења (на пр. свиткување и продолжување на зглобот и прстите додека го држите глувчето или пишувате на тастатура или ја ротирате подлактицата) може да предизвика синдроми на пренапрегање.

Синдромите на пренапрегање се нарушувања кои предизвикуваат болки во зглобовите и мускулите, се развиваат во подолг временски период.

Тоа се всушност оштетување на тетивите, мускулите и нервите, а нивната главна причина е прекумерната активност и повторливите движења. Синдромите на прекумерен напор на лактот и подлактицата се третираат со PRICEMM третман (заштита, одмор, мраз, компресија, елевација, лекови и модалитети).

Најчеста болест е синдромот на карпален тунел. Се јавува како резултат на повторливи движења во зглобот (работа на тастатура и сл.) со притискање на средниот нерв во зглобот и се манифестира како нарушување на сензацијата (парестезија) што се јавува во форма на пецкање, чувство на пецкање и боцкање, најчесто од палецот, а повремено се шири на дланката и прстите или на лактот и рамото.

Како можеме да си помогнеме?
Со комбинирање на вежби и соодветни предмети во нашата работна средина, можеме да ја намалиме болката, но и да влијаеме на нивна превенција уште пред да се појават.

Еве што предлагаат физиотерапевтите.

Вежбајте ја раката по секој час на работа

Се препорачува да се спроведува програма на вежби на работното место, на секој час, во времетраење од 5-10 минути, да се стане, да се прошета, да се прават вежби за истегнување и да се зајакнат одредени мускули. Ова ја подобрува циркулацијата и ги релаксира мускулите. Ако е можно, препорачливо е да правите почести паузи од 30-60 секунди на секои 10-15 минути, на пример, малку да ги истегнете зглобовите и да ги опуштите прстите.

Така, можете едноставно да ја стегнете тупаницата неколку секунди, а потоа да ги опуштите прстите и така неколкупати со повторување. Можете да направите и вежба во која секој прст од раката ќе го поврзете со палецот, исто така во неколку повторувања. Исто така, добро е да го свртите зглобот, а потоа да ја насочите раката нагоре, надолу, лево и десно. Стиснувањето на топката исто така може да помогне.

Прилагодете ја вашата работна средина

Исклучително е важно да се прилагодите и да се зголеми удобноста на работното место, а тоа ги вклучува и овие аспекти:

-Ергономски стол (прилагодлив) – кога седите, стапалата треба да бидат рамни на подот или на потпорот, ‘рбетот во исправена положба, главата во линија со торзото или благо навалена напред, лактите блиску до телото свиткани 90 до 120 степени, рамениците опуштено. Со правилно седење ги олеснуваме зглобовите и ги поставуваме во нормална положба.

-Правилно навалување на тастатурата – кога пишувате, вашите подлактици треба да бидат паралелни со подот.

-Соодветен глушец – не премногу голем, мора добро да лежи во раката.

Затоа, најдобрата форма на заштита е превенцијата.

Треба да знаете
Последни објави