Search

Турција го одложи гласањето за влез на Шведска во НАТО

Комисијата за надворешни работи на турскиот парламент денеска го одложи гласањето за кандидатурата на Шведска за членство во НАТО, со што дополнително се одложи одлуката за проширување на западната воена алијанса, по 18 месеци чекање.

Претседателот Фуат Октај рече дека комисијата, која е контролирана од владејачката партија на претседателот Тајип Ердоган, ќе ги продолжи разговорите и дека законот за поддршка на шведската кандидатура би можел да биде на дневен ред следната недела, но не одреди датум.
„За сите наши пратеници да го одобрат членството на Шведска во НАТО, мора да бидат целосно убедени. За сето ова ќе разговараме на следниот состанок на комисијата за ова прашање“, рече Октај по неколкучасовна дебата.

Комисијата може да донесува одлуки со просто мнозинство. Тој може да го повика шведскиот амбасадор да ги извести пратениците доколку е потребно и доколку тоа го дозволува деловникот на парламентот, додаде Октај.

Шведска и Финска аплицираа за приклучување кон Северноатлантскиот договор минатиот мај, по руската инвазија на Украина.

Во тоа време, Ердоган изрази приговори за двете барања бидејќи смета дека нордиските земји ги штитат луѓето кои Турција ги смета за терористи.

Во април Турција ја поддржа кандидатурата на Финска, но остана резервирана кон Шведска.

Иако Унгарија исто така не ја ратификуваше кандидатурата на Шведска, Турција се смета за главна пречка за влезот на Шведска во НАТО.

Треба да знаете
Последни објави