Search

Брусницата го намалува лошиот и го зголемува добриот холестерол

Во студените зимски денови, во недостиг на свежо овошје, често јадеме суво овошје, а една од нив е брусницата. Кај нас ова овошје често се наоѓа зашеќерено, но и во форма на сируп или сок. Во својата свежа форма слабо е застапен, можеби поради слатко-кисел вкус, кој малку „влече“ и кон горчлив.

Нутриционистички гледано, свежите брусница обезбедуваат 46 килокалории на 100 грама овошје. Содржи најмногу вода (87 отсто), потоа јаглехидрати (12 отсто), а остатокот го сочинуваат протеини и масти (еден отсто). Од минералите најзастапени се калиумот, фосфорот, калциумот и манганот, а има и железо и многу малку натриум.

Ова овошје не содржи холестерол и има многу малку натриум. Наместо тоа, брусницата е богата со витамин Ц, флавоноиди и полифенолни соединенија кои позитивно влијаат на здравјето.

Брусницата е богата со антиоксиданси (антоцијани, кверцетол, селен, витамини А, Це, Е…), па затоа ова овошје се препорачува во исхраната. Да потсетиме дека антиоксидансите се супстанции кои ги штитат клетките од оксидативниот стрес и штетното дејство на слободните радикали, кои се јавуваат во организмот како резултат на различни надворешни влијанија. Овие слободни радикали ги зголемуваат шансите за развој на срцеви заболувања, тумори и многу други болести. Неспоредливо е подобро антиоксиданси да се добиваат од природни извори отколку од суплементи.

Брусницата е корисна за срцето и крвните садови бидејќи го намалува ризикот од заболување на овие органи, првенствено со намалување на покачените нивоа на LDL холестерол (лошиот холестерол) и триглицериди во крвта и зголемување на нивото на HDL холестерол (добар холестерол). .

Антицијанините од брусница, кои му даваат на ова овошје светло-црвена боја, делуваат на спречување на оксидативното оштетување на ендотелните клетки. Здравствените ефекти од конзумирањето на ова овошје не завршуваат тука. Поради ниската содржина на натриум (и малку повисока содржина на калиум), брусницата делува на намалување на крвниот притисок.

Многу луѓе знаат дека ова овошје помага во одржување на здравјето на уринарниот тракт. Досегашните истражувања само покажуваат дека сокот од брусница го промовира неговото заздравување. Јадењето на ова овошје е корисно за уринарни инфекции. Поради киселоста на брусницата, се сметаше дека зголемувањето на концентрацијата на урината ги убива бактериите (првенствено ешерихија коли), но механизмот на дејство е сосема поинаков. Имено, оваа улога се должи и на антиоксидансите, пред се на проантоцијанидините, кои спречуваат бактериите (предизвикувајќи инфекција) да се залепат на ѕидот на мочниот меур, па се излачуваат во урината. Од истата причина, брусницата може да се консумира и за чир на желудникот.

.

Треба да знаете
Последни објави