Грозјето е пожелно во менито на постарите лица

Комбинацијата на уникатната текстура и слаткиот вкус го направи грозјето популарно, особено за брза ужина помеѓу главните оброци или како составен дел од овошните салати. Без разлика дали е бело, розово или црно, грозјето може да се јаде свежо или да се направи џем, сок, желе, оцет, вино или суво грозје. Статистиката вели дека 71 отсто од светското производство на грозје завршува како вино. Според тоа, винските сорти преовладуваат над трпезните сорти грозје.

Енергетската вредност на белото трпезно грозје е 69 калории на 100 грама, од кои повеќето се од едноставни шеќери. Грозјето е богато со витамини Be1, Be2, Be3, Be5, Be6, Be9, Ce, Ka и минерали: манган, калциум, железо, фосфор, калиум, натриум и цинк.

Шеќерот кој се наоѓа во грозјето е едноставен шеќер кој лесно се разложува и го користи телото. Според гликемискиот индекс, грозјето има вредност од 43-53, па затоа е нискогликемиска храна. Семките од грозје имаат хранлива вредност, поточно маслото кое содржи фитохемикалии, танини, полифеноли и полинезаситени масни киселини, кои имаат добри здравствени својства, се извлекува од нив во посебен процес.

Јадењето грозје го намалува ризикот од артериосклероза, го намалува нивото на холестерол, има антиинфламаторно дејство, го регулира крвниот притисок и ги зголемува менталните и физичките способности, особено кај постарите лица. Добар е и за чистење на желудникот, а ја поттикнува работата на бубрезите и црниот дроб.

Неговото родно место е централна Азија и старите Египќани, како и Грците и Римјаните, одгледувале винова лоза, јаделе грозје и правеле вино од нив. Трпезните и винските сорти се разликуваат по неколку основни карактеристики. Трпезните сорти се јадат свежи и имаат тенка мембрана, поголеми гроздови и помали семки.

Винските сорти имаат подебела мембрана, помали гроздови и поголеми семки бидејќи мирисот на виното потекнува токму од мембраната. Исто така, при берење на вински сорти, процентот на шеќер е значително поголем, околу 24 проценти. За време на ферментацијата шеќерот се претвора во алкохол и на тој начин се создава најстариот алкохолен пијалок познат на човекот – виното.

Звучи парадоксално што во Франција, каде што има диета со масна храна од животинско потекло, не е покачено нивото на болести на срцето и крвните садови. Се верува дека тоа е предизвикано од редовното консумирање вино.

Треба да знаете
Последни објави